Retete de post
Pate de naut cu ton
In perioada postului sunt multe variante de mancaruri pentru Dezlegarea la peste, azi va prezentam pate de naut cu ton. Nautul se aseamana mult cu fasolea doar ca nu este atat de greu pentru stomac.
Nautul se gaseste in orice magazin, la fel ca si fasolea boabe. Tonul este recomandat sa fie in suc propriu, astfel preparatul nu va contine grasime.
Aveti nevoie de:
- naut – 400 gr
- ton in suc propriu – 1 conserva
- usturoi – 1 catel
- lamaie
- masline fara samburi
- patrunjel verde
- sare, piper
Pate de naut cu ton
Mod de preparare:
In primul rand se fierbe nautul. Sa va inarmati cu rabdare, nautul fierbe foarte greu daca nu folositi o oala sub presiune.
Puneti toate ingredientele intr-un bol si mixati cu blenderul sau folositi un robot de bucatarie.
Se paseaza pana ajunge la consistenta dorita. Daca doriti ca pateul sa fie foarte fin, pasati cat mai mult ingredientele.
Se adauga sare, piper si lamaie dupa gust.
Se lasa preparatul la frigider maxim 2 ore.
Se serveste ca si aperitiv, este tartinabil si puteti face chiar si bruschete.
Aceasta reteta de pate de naut cu ton este perfecta pentru perioada postului, cand este Dezlegarea la peste.
Citeste si: Musaca de cartofi de post
Despre naut
Din punct de vedere nutritiv nautul cu cat este mai inchis la culoare, cu atat mai bine.
Pentru a-l gati, trebuie sa-l speli, sa il cureti si sa-l lasi la inmuiat peste noapte intr-o cantitate de apa de trei ori mai mare decat cantitatea de naut.
Nautul are un continut scazut de grasimi saturate si foarte putin colesterol si sodiu. Contine cantitati mari de folat (71 % din doza silnica recomandata) si mangan (84 %).
Nautul contine 29 % din fiecare proteina de care ai nevoie, 28 % fosfor, 26 % fier si 20 % magneziu. Contine si cantitati suficiente de fibre, tiamina, zinc si vitamina B6.