Connect with us

Revistateo.ro

Sfantul Mucenic Trifon este pomenit in prima zi a lunii februarie.

Stil de viata

Pe 1 februarie este pomenit Sfantul Mucenic Trifon. Traditii si obiceiuri

Sfantul Mucenic Trifon este pomenit in prima zi a lunii februarie.

Acesta este cunoscut pentru ca protejeaza recoltele de stricaciunile insectelor. Trif Nebunul este considerat patronul insectelor daunatoare, precum omizi, lacuste, viermi, gandaci. In această zi, in calendarul bisericesc se pomeneste Sfantul Mucenic Trifon.

Sfantul Mucenic Trifon s-a nascut in Frigia, unul din districtele Asiei Mici, in satul Lampsacus. Inca din tinerete Domnul l-a invrednicit cu puterea izgonirii demonilor si a vindecarii diferitelor boli. Odata, mucenicul a salvat intreaga sa comunitate de la infometare, oprind cu puterea rugaciunii invazia lacustelor care devorau culturile si granele oamenilor.

Sf. Trifon a devenit faimos o data cu izgonirea unui demon din fiica imparatului roman Gordian (238-244) si atunci cand ii ajuta pe cei neputinciosi nu le cerea altceva decat credinta in Mantuitorul Iisus Hristos cu a Carui slava ii vindeca.

Conform tradiţiilor populare,  numit si Trif Nebunul, acesta  ar fi fost un om necuviincios care ar fi speriat-o pe Maica Domnului in timp ce mergea, dupa datina, la biserica, la 40 de zile de la nasterea Pruncului Iisus Hristos, pentru molifta.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Mucenic Trifon

Pe 1 februarie, se fac slujbe pentru protectia livezilor si semanaturilor de daunatori. Ca patron al insectelor, Trif Nebunul se mai numeste in unele zone ale tarii Trifonul Viermilor.

Primele zile ale lunii februarie stau sub semnul inceperii Anului Nou Viticol ce guverneaza ciclul vegetal al pomilor fructiferi. De asemenea, si si al vitei-de-vie.

Se mai spu­ne ca daca nu i se respecta ziua, Trif abate asupra recoltelor oamenilor lacustele, ca­ra­bu­sii, omizile si toa­te ganganiile pa­man­tului, pe care le tine legate in lanturi. Asadar, lumea sa ia aminte: ”Trif nu-i ingaduitor, e nebun. De ziua lui sa nu se lucreze”.

In Ba­nat, pomii fructiferi sunt stropiti cu agheasma. De pe dealurile cu vie se rostogoleste, in scop purificator, o roata de foc. In alte locuri, se citeste un blestem impotriva daunatorilor, dupa care se taie simbolic cateva corzi de vita-de-vie, iar butucii se uda cu vin.

Articole pe aceeasi tema:

Cea mai puternica rugaciune catre Sfantul Vasile cel Mare

 

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top