Credinta
Pe 7 august cinstim o mare sfântă de la noi, Sfânta Cuvioasă Teodora
Pe 7 august, în fiecare an, creștinii din România o prăznuiesc pe Sfânta Teodora din Sihla. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților.
A fost fiica lui Ștefan Joldea, armaș, un fel de comandant de artilerie la Cetatea Neamțului. S-a născut în secolul al XVII-lea și s-a căsătorit cu Elefterie, dar nu după mult timp de la nuntă, aceasta a ales viața monahală, la fel ca și soțul său.
Teodora a intrat la Schitul Vârzărești-Vrancea, în timp ce soțul ei, Elefterie, a ajuns la Schitul Poiana Mărului. În timpul petrecut la mănăstire, Cuvioasa Teodora a ajuns ucenica egumenei mănăstirii, schimonahia Paisia. Din cauza turcilor, egumena se retrage în Munții Buzăului împreună cu Sfânta Teodora și cu câteva maici. După zece ani grei petrecuți în Munții Buzăului, sfânta Teodora ajunge în Munții Neamțului.
Citește și: chimbarea la Față a Domnului. Rugăciunea care îți îndeplinește cea mai mare dorință
Ieroschimonahul Pavel, duhovnicul Sihăstriei, este cel care a dus-o pe fericita Teodora în părțile Sihlei, unde se afla un bordei părăsit. Acolo, aceasta a rămas singură, până la finalul vieții sale. Pădurile din împrejurimi adăposteau o mulțime de pustnici, iar schitul Sihla nu era construit în acea perioadă.
Citește și: Rugăciune către Sfânta Brigita, făcătoare de minuni
Până la finalul vieții, aceasta a trăit cu fructe pe care le culegea din pădure și cu ajutorul unei iedere, numită și „măcrișul sfintei Teodora”.
Sfânta Cuvioasă Teodora, mutată în Lavra Pecerska din Kiev
Se spune că doi frați din Sihăstria au văzut-o pe Teodora învăluită într-o lumină de foc și le-a spus acestora că s-a rugat timp de 40 de zile să îi trimită un preot să o împărtășească, pentru că simțea că o să plece dintre noi. Cei doi frați i l-au adus atunci pe ieromonahul Antonie, care a împărtășit-o pe Teodora. Aceasta a rostit cuvintele „Slavă ție, Doamne, pentru toate” și a plecat dintre noi.
Mul timp, trupul a stat în mijlocul peșterii până în anul 1830, când familia domnitorului Mihail Strudza a decis să așeze moaștele Teodorei în schitul Sihla. Oamenii au început să se închine sfintei, iar în anul 1856, acestea au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde sfânta este venerată cu numele de Sfânta Teodora din Carpați.
În anul 1992, Biserica Ortodoxă Română a recunoscut sfințenia Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla și a stabilit ca zi de prăznuire ziua de 7 august, potrivit crestinortodox.ro.
În această zi, pe 7 august, cele care poartă numele Cuvioasei sunt sărbătorite. De asemenea, se recomandă să se dea de pomană celor săraci, pentru sufletul celor plecați dintre noi.