Sanatate
Peste 80% dintre oameni au BPA în corp și nu știu. Ce este și cât e de grav
Dincolo de chimicalele pe care le regăsim aproape în orice produs alimentar, celebrele E-uri și celebrii coloranți, mai există și BPA (Bisfenol A) un compus chimic pe care îl găsim în recipientele din plastic.
BPA, pericolul din ambalaj
BPA se găsește în sticlele cu apă minerală, sucuri sau apă plată, dar și în hrana procesată. Riscul de a îngera acest compus chimic este uriaș, mai ales dacă produsele respective sunt lăsate la căldură, avertizează medicii.
Substanța care se regăsește în compoziția recipientelor (caserole, cutii de iaurt, sticle de plastic) interacționează cu sistemul endocrin și controlează eliberarea hormonilor în organism.
Are proprietăți identice cu estrogenul și influențează foarte tare structura hormonală a fiecăruia, indiferent de sex.
CITEȘTE ȘI: Cina de detoxifiere. Ce trebuie sa mananci seara ca sa iti cureti corpul de chimicale
Sucurile carbogazoase DIZOLVA DINTII si distrug sistemul osos
Bisfenolul A poate perturba procesul de creștere la copii și este legat de bolile cardiovasculare și nivelurile anormale ale enzimelor. Acest compus este periculos mai ales pentru adolescenți.
Tentativele de a diminua expunerea la BPA nu au fost eficiente, deoarece chimicalele acestea sunt peste tot, iar cei mai mulți producători nu pot concepe ambalaje fără să le folosească.
În anul 2015, conform The European Food Safety Authority, publicul nu conștientizează care este riscul la care se expune când consumă anumite produse.
The American Food and Drug Administration a ajuns la concluzia că unele alimente depășesc cantitatea normală de BPA.
„Nu se știe, deocamdată, ce se poate întâmpla odată cu expunerea la o doză mică de BPA, deoarece este destul de greu să faci aceste studii, dar atâta timp cât rămâne incert acest lucru, autoritățile recomandă evitarea alimentelor procesate și ambalate, evitarea conservelor și o alimentație bazată pe produse proaspete, fără a reîncălzi porțiile în containere ce pot avea acest compus chimi”, susține Tamara Galloway, profesor de ecotoxicitate la Universitatea din Exeter