TEO live
Petre Geambasu, la Teo Live: „Eu nu sunt un pesimist, dar mi-e teama”
Petre Geambasu a fost invitatul lui Teo Trandafir la sesiunea live de pe Facebook, unde a facut o serie de declaratii interesante despre ce inseamna sa fii cunoscut in toata tara si despre cariera sa, de zeci de ani.
Petre Geambasu a cucerit scenele din intreaga lume, iar alaturi de fiul sau, Calin Geambasu, sustine unele dintre cele mai bune show-uri de pe piata.
„Pronosticul pentru meciul din seara asta este rezervat. Eu nu sunt un pesimist, dar mi-e teama, ca ar fi ultimul vis spulberat. Poate ne ajut Dumnezeu. Este ultima ocazia ca pentru multi ani sa mai actionam si noi.
A fost frumos de ziua mea, ca tot mereu. Anul asta am facut-o putin altfel. Suntem in clubul nostru de prieteni patru Scorpioni, care ne intindem pe o saptamana. Ne-am adunat anul acesta si am facut impreuna ziua. Nu am cantat. Am dus muzica, dar muzica putina am ascultat, restul am sporovait, suntem prieteni vechi.
Este foarte normal. Si eu m-am ocupat de Calin, la ce se putea atunci. Nu lasam un moment sa treaca, nu il lasam o secunda. Astea erau discutiile noastre spre scoala, despre muzica. La facultate, a primit singurul 10 la dicteu. Eu cred ca nu se poate ca intr-o familie de muzicieni ca al tau copil sa nu mosteneasca talentul. In leagan, langa un mare casetofon, asculta muzica incet. Parca vad cum intra muzica, e ca si cum tu il hranesti, ca apa pe care o pui la floare.
Doina Spataru face parte din orchestra mea. Fac o destainuire si sper ca nu este nimic grav. Ea, dintr-un bun simt, poate exagerat, vazand ca am alaturi de ea in orchestra doua fete, ea mi-a zis ca simte nevoia sa se retraga.
Ea canta mai bine ca acum 20 de ani. Si mi-a zis cum sa faca, atunci cand le vede pe acele fete frumoase. Arata dreapta”.
Inevitabilul s-a produs si multa lume ne-a intrebat de ce nu vine Doina. O mai avem pe Anca Turcasiu.
Este atat de frumos pe vapor, cobori in fiecare port, pozezi. Cele mai frumoase concerte din cariera mea le-am avut in URSS. Doua motive ar fi asa: poporul rus este un popor minunat. Am fost in atatea turnee, de 13-14 ori in Uniunea Sovietica. Este un public respectuos si sunt oameni foarte buni. Le spun prietenilor sa vada Rusia. Acum 20 de ani le spuneam, nu le mai spun cum arata acum.
Eu zic ca nu trebuie se impacienteze cei din SUA. Una se zice in campanie, alta se face. Este subiectul la ordinea zilei. Optimist, nu cred ca seva pune de-a curmezisul istoriei. Daca gandim cu teama, eu spun ca nu ar trebui sa ne impacientam.
Artistic, am dus-o mai bine cand eram mai tanar. Erau parintii, eram liber. Sunt multe de spus. Erau spectacole permanent. La fiecare doua saptamani, aveam spectacole cu 4000 de oameni. Aquilina Severin traieste tot aici, am luat-o cu mine iin Germania si a cantat in tandem. Pana atunci, fusesem in orchestra lui Alexandre Imre.
La „Dansez pentru tine”, s-au cantat 7-800 de melodii. Se primau melodiile duminica si trebuiau sa fie gata pana miercuri. Daca erau musical, se faceau pentru 5-6 minute. Ei repetau pe taietura. Si pentru ei era greu. Putini au fost cei care au cochetat cu dansul. Joi veneam si noi in platou. In zilele acelea trebuia sa orchestram. Ei scriau in doua zile musicalurile. Cateaodata se si schimba si trebuia sa facem altceva. S-au realizat lucruri extraordinare si trebuia sa sune ca pe banda. O chestie aproape imposibila si am facut-o opt ani la rand. Eram la ora 12.00 in parc si am simtit o sfarseala, am transpirat, am sunat imediat la Cristina si am plecat la Urgenta. Am fost bine ca m-am dus, am stat o noapte acolo, mi-au facut electrosoc. Nu am avut timp de relaxare. In felul acesta, opt ani.
La 73 de ani, maestrul Geambasu debordeaza de energie si isi imparte timpul intre scena si familie.
Petre Geambasu s-a nascut la Petresti, judetul Alba in data de 6 noiembrie 1943.
Impreuna cu Anda Calugareanu si Angela Similea a plecat in turneu prin tara cu Orchestra Radiodifuziunii Romane in anul 1970, iar un an mai tarziu a obtiut premiul al treilea la „Festivalul de muzica usoara de la Mamaia”, fiind in anul 1973 laureat al Festivalului Televiziunilor din capitalele tarilor socialiste, Dresda (R.D. Germana).
In perioada 1974 – 1978 cantaretul Petre Geambasu a mers in turnee in Germania, Israel si Republica Sovietica, urmand ca la intoarecerea in tara in anul 1978 sa infiinteze orchestra „Star 2000” cu care a plecat in turnee in intreaga tara, in mari spectacole, impartind scena nume sonore precum: Angela Similea, Marina Voica, Margareta Paslaru, Dan Spataru, Cornel Constantiniu, Doina Spataru, Mirabela Dauer, Olimpia Panciu, Stela Enache, Aquilina Severin, Gil Dobrica, Gica Petrescu, Nicolae Nitescu, alturi de actorii Amza Pellea, Dem Radulescu, Ion Dichiseanu, Tamara Buciuceanu, Rodica Popescu-Bitanescu, Jean Constantin, Nae Lazarescu.
Citeste si: Stefan Stan, la TEO LIVE: ”Nu am fost votat datorita plansului”
Orchestra lui Petre Geambasu a cantat si pe scena din afara tarii, in tari precum: Polonia, Germania, Spania sau Statele Unite ale Americii, precum si in croaziere pe vapoare de lux.