Instant
Poliția avertizează: Dacă vezi astfel de șuruburi într-o toaletă publică, pleacă rapid. E mai rău decât crezi
Polițiștii au lansat un avertisment care vizează toaletele publice. Oamenii legii spun că dacă vedeți un astfel de șurub într-o toaletă publică, ar fi bine să plecați cât mai repede.
Polițiștii spun că, mai nou, camerele video se pot camufla și într-un astfel de loc.
Recent, poliția americană a emis un avertisment cu următorul conținut:
”Această avertizare e pentru toți cei ce folosesc toaletele publice, în special pentru femei. Fiți precauți: niște perverși și potențiali șantajiști au găsit o modalitate de a răspândi în toalete camere-șuruburi. Ei vă filmează video într-o lumină nefavorabilă, iar apoi o postează pe site-urile porno”.
O astfel de cameră minusculă se vinde on-line și costă doar 15 dolari.
Articol pe aceeași temă: Aceste bancomate modificate te pot lăsa fără bani fără să-ți dai seama
Există o mulțime de cazuri în care este vorba de bancomate cu skimmere sau cu alte tehnologii prin care escrocii te pot lăsa fără bani, iar acum apar metode noi.
Bancomatele despre care vorbim acum au fost descoperite în Marea Britanie, dar tehnologia poate ajunge destul de repede în multe alte țări, afectând clienți de pe întregul continent și chiar mai departe de atât.
Aceste bancomate au o gaură extrem de mică lângă fanta de unde retragi banii, aceasta fiind folosită de o cameră de filmat care îți fură codul PIN atunci când îl introduci.
În imaginea de mai jos poate fi văzut întregul sistem, după ce acesta a fost desfăcut de pe bancomat. Acesta a fost descoperit în centrul Londrei în urmă cu o lună, alte bancomate asemănătoare fiind descoperite în ultimele săptămâni, arată theindependent.co.uk.
La începutul lunii martie, mai multe astfel de dispozitive au fost găsite în cadrul bancomatelor, fiind instalate discret, în mai multe locuri de unde putea fi filmat cu ușurință codul PIN. Asta ne reamintește că trebuie să verificăm întotdeauna bancomatele, pentru a descoperi semne care ar putea arăta că dispozitivul nu este sigur.
Noile sisteme de furt instalate pe aceste bancomate ne arată că aceste metode de escrocherie nu dau semne că ar dispărea prea curând, ba chiar dimpotrivă. Cei care sunt puși pe fapte mari când vine vorba de furturile de la bancomate se străduiesc să găsească metode din ce în ce mai inventive pentru a fura banii clienților neatenți.
Pe aceeași temă: NOUA ȚEAPĂ: Mii de români primesc apeluri de la ACESTE NUMERE! Ce nu trebuie să facă pentru a evita costuri de sute de EURO
Mii de români sunt terorizați în ultimul timp de apeluri telefonice venite din ţări exotice. Apeluri scurte, la care destinatarul nu apucă să răspundă. Curioşi să afle cine îi caută din insulele Maldive sau din Tanzania ei sună înapoi.
Fără să ştie că un singur minut vorbit le poate adăuga la factură zeci de euro în plus. La capătul celălalt nu se află decât nişte escroci care utilizează numere cu suprataxă.
„Am primit un telefon, un beep, nu un telefon. Am sunat înapoi, mi-a apărut Tanzania sau ceva de genul. M-am trezit la sfârşitul lunii cu factura încărcată. 60 şi ceva de euro în plus”, spune Ionuț Tudorache.
Ionuţ lucrează într-un domeniu internaţional, iar asta presupune să ia legătura zilnic cu clienţi din toată lumea. Aşa se face că a sunat insistent la numărul din Africa ce îl apelase mai devreme.
CITEȘTE ȘI: O bătrână în vârstă de 81 de ani a prins niște escroci prin telefon
„Mi-am dat seama că este un robot telefonic, în niciun caz nu vorbea în engleză şi am închis. Am încercat încă o dată să sun, era ocupat”, adaugă Ionuț Tudorache.
Nu este singurul păcălit. Sute de români primesc zilnic astfel de apeluri din Africa de Sud, Nigeria, Tunisia, Tanzania şi aşa mai departe.
„Apelul poate veni din Africa de Sud şi atacatorul poate să fie undeva din SUA şi apelul să fie redirecţionat din Statele Unite către Africa de Sud şi apoi către România”, spune Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică.
Cei păcăliţi sunt buni de plată. Compania de telefonie nu are cum să îi despăgubească şi nici măcar poliţia nu îi poate ajuta. E aproape imposibil să dea de urma escrocilor.
„Sunt nişte infractori online care subcontractează astfel de servicii care le oferă posibiltiatea de a închiria numere de telefon din diverse locaţii din lume. Ei pot ataşa servicii cu suprataxa acelor numere de telefon”, afirmă Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică.
Dacă veţi primi un un beep, cum am primit şi eu de pe un număr de Tunisia. Nu vă grăbiţi să sunaţi înapoi. Dacă cineva răspunde, veţi putea fi taxat chiar şi cu 60 de euro pe minut.
Iar la întrebarea cum ajung cei care sună la numărul dumneavoastră, răspunsul e simplu: pe piaţa neagră se vând baze de date cu sute de mii de contacte.
„Foarte multă lume îşi pune număr de telefon pe reţele de socializare”, spune Liviu Arsene – specialist securitate cibernetică.
O altă soluţie: instalaţi aplicaţii care identifică numerele de telefon. Ele vă vor avertiza dacă primiţi un apel-problemă.