Inedit
Povestea femeii care si-a taiat sanii in semn de protest fata de o taxa
Povestea unei femei de casta inferioara, care si-a taiat sanii pentru a protesta fata de „taxa de san” ( impozit în India în timpul ocupației britanice) este renascuta de un artist care vrea ca sacrificiul ei sa fie recunoscut.
In urma cu patru ani, artistul Murali T. a rasfoit o revista a unei banci locale, cand a dat peste o mica nota despre Nangeli, scrisa de un localnic nascut din zona sa, Cherthala.
Citeste si: Fetita care mananca folosindu-si picioarele. Povestea incredibila a lui Sophi Green
Citeste si: Mata Hari, povestea celei mai faimoase spioane din lume
Intrigat de poveste, el a facut drumul pana in micul ei oras.
„Am petrecut foarte mult timp cu oamenii din zona Cherthala si am gasit locaitatea in care se cred ca Nangeli atait in urma cu 100 de ani. Era numita Mulachhipuram sau localitatea femeii fara sani, numita in memoria sacrificiului facut de Nangeli impotriva taxei de san.”, a povestit el pentru BBC.
Povestea nu este recunoscuta în mod oficial, dar legenda sacrificiului facut de Nangeli este iubită de localnici. Astfel, Murali T. spera sa dovedeasca povestea si sa fie recunoscuta de guvern ca parte a istoriei din Kerala.
Taxa pe san a fost impusa de regele de odinioara al Statului Travancore, unul dintre cele 550 de state domnesti din India Britanica.
Femeile din caste inferioare nu aveau voie sa-si acopere sanii, iar daca faceau acest lucru erau taxate.
„Scopul taxei pe san era sa mentina structura castei.”, a spus Dr. Sheeba KM, un profesor asociat la Shri Shankaracharya Sanscrita Vishwavidyalay,a in Kerala.
Obiceiurile sociale legate de vestimentatie au fost adaptate la statutul de casta, ceea ce insemna ca ele erau identificate in functie de felul in care erau imbracate. Nangeli facea parte din casta Ezhava. Comunitatea ei a fost obligata sa plateasca taxa, alaturi de alte caste inferioare precum Thia, Nadar si comunitatile Dalit. Insa, satenii spun ca ea a decis sa protesteze prin a-si acoperi sanii fara a plati taxa de sa, o miscare curajoasa la inceputul anilor 1900, pentru o femeie care provenea dintr-o casta inferioara.
„Cand inspectorul fiscal a auzit ca ea refuza sa plateasca taxa, acesta a mers la locuinta sa si i-a cerut sa inceteze sa mai incalce legea. Insa, ea a continuat sa refuze sa achite taxa si si-a taiat sanii in semn de protest”, a mai spus profesorul.
Conform spuselor localnicilor, Nangeli a murit din cauza pierderilor excesive de sange, iar sotul sau s-a sinucis aruncandu-se in rugul sau funeral. Cei doi nu au avut copii.
Un var indepartat spune ca ii pare rau ca povestea lui Nangeli nu mai este cunoscuta.
„Gestul sau a fost altruist, a fost un sacrificiu benefic pentru toate femeile din Travancore si l-a fortat pe rege sa renunte la aceasta taxa”, mai spune el.
„Noi ne-am simtit mandri sa facem parte din familia ei. Cu totii am vrut ca sacrificiul ei sa fie cunoscut. Ar fi fost bine daca numele ei ar fi facut parte din istoria regiunii”, a mai spus el pentru BBC.
Murali T. si-a dorit ca acest lucru sa se intample. El a fost extrem de miscat de povestea lui Nangeli si de absenta unei documentari vizuale incat el a decis sa picteze scena violenta in care femeia isi taie sanii.
„Nu am vrut sa-l descriu ca pe un eveniment sangeros; in schimb, scopul meu a fost sa florific actul ei ca o sursa de inspiratie pentru omenire, o reprezentatie care sa impuna respect”, a spus el.
Cele trei picturi ale lui Nangeli vor fi publicate in cartea sa, „Amana- Fotografia ascunsa a istoriei”, in acest an