Connect with us

Revistateo.ro

POVESTI OLIMPICE. Yusra Mardini, sirianca refugiata in arta natatiei

Inedit

POVESTI OLIMPICE. Yusra Mardini, sirianca refugiata in arta natatiei

Jocurile Olimpice din acest an se tin la Rio de Janeiro, cel mai vizitat oras din Brazilia. Una din surprizele acestor jocuri este Yusra Mardini, o tanara sirianca pe care viata a invatat-o sa fie atat de puternica cum nu credea niciodata ca poate fi.

Yusra Mardini – inotatoare olimpica si atleta. Este una din figurile preferate ale camerelor de luat vederi din acest an. Incepand cu 5 august vom auzi multe despre ea. Inainte de a vedea performantele sale la Jocurile de la Rio, sa ii cunoastem lupta de supravietuire intr-o tara macinata de conflicte, o tara care s-a transformat din Paradis in Infern.

Poveste emotionanta: Paralizata, gestanta si abandonata. Ce secret ascundea catelusa

Povestea femeii care si-a taiat sanii in semn de protest fata de o taxa

Teroarea din 2011-2012: Momentul in care Yusra a decis sa plece

Yusra are 18 ani si este una din milioanele de refugiati sirieni impanziti in toata lumea. Mardini a trebuit sa fuga din Siria in august 2015, la 4 ani de cand a inceput razboiul civil si zeci de mii de oameni au fost omorati ba de regimul autoritar al lui Bashar al-Assad, ba de rebeli. Yusra inoata de la 3 ani si cel caruia trebuie sa ii multumeasca pentru ca a ales acest traseu este tatal ei, profesor de natatie, fost participant in echipa nationala.

Visul Yusrei de a participa la Olimpiada a fost umbrit in ultimii ani de genocidul sirian. „Brusc, nu mai puteai sa pleci unde iti doreai, iar mama ma striga cand ieseam din casa sa ma intorc pentru ca se intampla ceva acolo, dincolo de strada noastra. Scoala s-a inchis pentru cateva zile si cineva tragea tot timpul cu arma. Se auzeau impuscaturi peste tot”, povestete inotatoarea despre cum a inceput razboiul pentru ea.

Viata continua sub legea tacerii. Nici ea si nici colegii ei de clasa, dupa ce au ajuns din nou la scoala, nu indrazneau sa pomeneasca ceva de razboi. In 2012 a venit adevaratul sfarsit pentru familia Mardini, acel moment care te determina sa pleci, sa o iei de la capat in alta parte.

Casa in care a copilarit tanara sportiva a fost distrusa in atacul cunoscut in presa drept „masacrul de la Daraya”. Acolo au murit sute de civili. Doi dintre colegii ei de la inot au murit in acea zi. Acela a fost declick-ul: a decis sa fuga din Siria prin toate mijloacele posibile si imposibile, insa pana la plecare a durat o perioada.

Peripetiile de pe drumul spre Berlin

Parintii au trimis-o impreuna cu sora ei, Sarah, departe de casa. Yusra a ajuns pe aeroportul din Damasc, capitala Siriei, iar destinatia era Beirut, Liban. De acolo s-au dus in Istanbul, Turcia, unde s-au intalnit cu contrabandisti care le-au ajutat sa plece spre insula Lesbos, Grecia, impreuna cu alti 30 de refugiati. Lesbos era multa vreme, si inca mai este, poarta prin care sirienii intrau in Europa.

„Toata lumea era speriata ca va veni politia si ne va intoarce din drum”, a povestit Yusra pentru The New York Times. Noaptea, elicopterele patrulau zona, insa autoritatile din Turcia si Grecia nu reuseau sa ii vada pe cei 30 de refugiati bine ascunsi in tufisuri.

18 persoane s-au urcat intr-o barca cu motor pentru 6 persoane. La prima incercare, refugiatii au fost prinsi de autoritati. La a doua incercare, motorul a cedat dupa 20 de minute si apa a inceput sa intre in barca. Din cele 20 de persoane din barca au reusit sa supravietuiasca surorile Mardini si alti patru sirieni.

„Toti se rugau in acele momente. Ne temeam ca vom muri in largul marii”, a mai spus Yusra. Yusra si companionii ei au inotat mai bine de trei ore si jumatate. Drumul spre Europa a fost foarte greu. Yusra s-a lovit de ostilitatea oamenilor, insa, in Grecia a avut parte de o surpriza. O fetita i-a facut cadou o pereche de pantofi cand a vazut-o desculta. Au ajuns in sanul Europei cu autobuzele contrabandistilor.

POVESTI OLIMPICE. Yusra Mardini, sirianca refugiata in arta natatiei-1

Au trecut prin Macedonia, Serbia si apoi au ajuns in Ungaria. In septembrie, cand au ajuns in Budapesta, autoritatile maghiare au inchis gara principala de teama refugiatilor. Intr-un final, au reusit sa ajunga in Austria, dupa care, spre destinatia finala, la Berlin.

Programata pentru Tokyo 2020, participanta la Rio 2016

A asteptat trei luni de zile pana sa i se intocmeasca documentele de sedere in Germania. Era o iarna cruda, iar Yusra trebuia sa faca ceva. Nu putea sta doar sa astepte. A reusit sa se inscrie la un club sportiv german numit Wasserfreunde Spandau, unde a ajuns pe mainile lui Sven Spannekrebs, un cunoscut antrenor de natatie din Berlin. Neamtul a ramas impresionat de tehnica folosita de Yusra in inot si a considerat ca are sanse foarte mari sa participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo din anul 2020.

POVESTI OLIMPICE. Yusra Mardini, sirianca refugiata in arta natatiei-2

Asteptarea pentru Tokyo era prea mare, asa ca i s-a oferit posibilitatea sa fie prezenta la Rio 2016. Yusra a intrat in echipa refugiatilor in luna iunie, impreuna cu 9 atleti din Siria, Sudan, Republica Democrata Congo si Eitopia si va concura la proba de inot de 100 de metri si la 100 metri fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top