Deserturi
Prajitura cu mere
Prajitura cu mere este asociata mereu cu toamna si iarna, dar poate fi facuta oricand avand in vedere ca merele sunt tot anul.
Reteta de placinta, cum i se spune in unele zone, cu mere este foarte ieftina si se face rapid.
Imi amintesc ca bunica mea, avea saci intregi cu mere pe care le tinea in camara pe tot parcursul iernii si odata la un timp facea o placinta a carui miros inunda intreaga ulita.
Le-am promis colegilor mei de la Revista TEO ca le voi duce astazi la redactie o prajitura si am ales ca aceasta sa fie cu mere.
Ingrediente prajitura cu mere
Nu sunt necesare foarte multe ingrediente, prajitura se face in doua feluri, fie cu foi din aluat tare, fie cu voi din aluat moale (o consistenta similara cu cea a pandispanului) care se face mai rapid.
Apucandu-ma de prajitura cu mere tarziu am ales a doua varianta si am folosit urmatoarele ingrediente:
Pentru aluat
2 oua
9 linguri de zahar
9 linguri de ulei
9 linguri de lapte
1 praf de copt
12 linguri de faina
3 pliculete de zahar vanilat
Pentru umplutura
1,4 kg de mere in coaja (dupa ce sunt curatate ramane aproximativ 1kg)
10 linguri de zahar (eu o prefer mai dulce si zaharul se pune si dupa gust sau cat de acre sunt merele)
2 lingurite de scortisoara (acest ingredient nu este obligatoriu si poate fi eliminat sau pus dupa gust)
Mod de preparare prajitura cu mere
Umplutura
Merele se dau prin rahatoare, se adauga zaharul si scortisoara si se las pana cand este facut aluatul. ATENTIE: este important sa va ocupati de mere prima data pentru ca este nevoie sa lase sucul pe care trebuie sa-l eliminati apoi.
Aluat
Aluatul se face foarte rapid, eu am amestescat ouale, zaharul, uleiul si laptele cu mixerul pana cand toate cristalele de zahar s-au topit. Apoi am adaugat faina pe care am amestat-o in prealabil cu praful de copt.
Consistenta necesara a aluatului este ca cea a pandispanului, nici foarte lichida, nici prea tare.
Tava
Tava de copt trebuie sa aiba maxim 30 de cm diametru daca optati pentru forma rotunda si maxim 25 cm lungime si 15 latime daca este una dreptunghiulara.
Va recomand sa o tapetati cu hartie de copt, daca nu aveti puteti sa o ungeti bine cu unt si apoi tapetati cu faina.
Jumatate din aluat se pune in tava si se intinde cu o spatula sau lingura uniform.
Apoi se adauga merele rase pe care TREBUIE sa le stoarceti foarte bine, altfel va iesi o tocanita :).
Eu le pun intr-o strecuratoare fina si le amestesc cu lingura pana nu mai ramane suc.
Se adauga merele peste aluat si se aseaza uniform.
Deasupra se adauga pesmet sau gris, cam o lingura si jumatate presarata uniform.
Pesmetul si grisul vor absorbi sucul care va mai fi lasat de mere in timpul coacerii.
Se adauga la final jumatatea din alatul prajiturii cu mere ramas si se intinde uniform
Se adauga la cuptorul incins imprealabil la 180 de grade timp de 40 de minute.
Dupa 40 de minute se scoate si se testeaza cu o scobitoare, daca prajitura lasa urme pe scobitoare se mai tine la cuptor cateva minute, dar se verifica constant.
Imediat dupa ce este gata, se lasa la racit in tava.
Galerie foto – Prajitura cu mere
ATENTIE: Nu scoateti prajitura din tava pana nu se raceste pentru ca este foarte fragila cat este calda.
Pofta buna!
FOTO: Revista TEO
lenuta popa marcu
2016-11-13T13:20:45+02:00 at 2016-11-13T13:20:45+02:00
Prăjitura aceasta am facuto si este foarte gustoasa si se face repede. Vă doresc pofta buna .