Prajituri
Prajitura Dobos
Prajitura Dobos este una dintre cele mai vechi delicatesuri din zona rurala romaneasca, un preparat dulce cunoscut mai ales in Ardeal. Se face usor, iar gustul ei e de neuitat.
Daca vrei sa le oferi un motiv dulce de bucurie celor din jur, prajitura Dobos este solutia. Aceasta se face foarte usor, iar glazura care o acopera te face sa iti lingi degetele. E o prajitura cu blat consistent si crema delicioasa, deci are tot ce ii trebuie.
Ingrediente pentru prajitura Dobos
Ce iti trebuie pentru blat:
– 6 oua;
– 6 linguri de zahar;
– 6 linguri de faina;
– esenta de vanilie;
– un pliculet de praf de sare;
– un pliculet de praf de copt.
Ce iti trebuie pentru crema:
– 250 grame de unt;
– 3 linguri de lapte fierbinte;
– 200 grame de ciocolata cu lapte;
– 150 grame de zahar;
– 5 galbenusuri;
– esenta de rom.
Ce iti trebuie pentru glazura:
– 200 grame de zahar;
– 50 grame de unt;
– 2 linguri de zeama de lamaie.
Cum se prepara delicioasa prajiturica
Incepem cu blatul. Freaca galbenusurile cu zaharul pana iese ca o crema. Bate apoi albusurile spuma si amestec-o cu sare, dupa care trebuie sa combini cu galbenusurile.
Adauga faina, iar apoi pune praf de copt. Foloseste o spatula de lemn ca sa nu se lase. Coace foile pe fundul tavii. Trebuie sa iti iasa in jur de 4-5 foi.
Foile se coc repede, insa trebuie supravegheate ca sa nu se arda. Intre timp, apuca-te de crema. Bate untul spuma cu 2-3 linguri de lapte fierbinte si freaca galbenusurile cu zahar.
Pune ciocolata topita la abur peste galbenusuri si untul frecat si adauga esenta de rom. Amesteca pana obtii o crema consistenta, care sa se lipeasca bine de foi.
CITESTE SI: Prajitura Carpati. Vezi reteta
Glazura se pune pe ultima foaie de aluat. Topeste zaharul si, dupa ce s-a caramelizat, adauga untul. Amesteca in tot acest timp. Pune apoi zeama de lamaie pe foc cateva minutele.
Zeama se pune peste prajitura la final. Pentru a o consuma mai usor, taie felii simetrice cand prajitura este gata. Pofta buna!