Connect with us

Revistateo.ro

Premiera medicala in Romania. O pacienta cu distonie primara complexa a fost operata

Sanatate

Premiera medicala in Romania. O pacienta cu distonie primara complexa a fost operata

Neurochirurgul Jean Ciurea impreuna cu echipa sa de la Spitalul „Bagdasar Arseni” a efectuat o interventie chirurgicala cum nu s-a mai vazut in Romania. Este vorba despre o pacienta cu distonie primara complexa cervicala si axiala, iar operatia a constat in introducerea unui electrostimulator la nivelul tesutului cerebral.

Distonia este o tulburare a miscarii si face parte din categoria celor mai grave afectiuni neurologice. Persoanele care sufera de distonie au contractii musculare involuntare, iar asta poate fi extrem de suparator.

Distoniile primare se caracterizeaza prin dezechilibrul produs de substante chimice neurotransmitatori, substante fara de care creierul nu poate functiona normal. In cazul distoniilor secundare, apar leziunile cerebrale de diferite naturi.

Interventia realizata de medicii de la „Bagdasar Arseni” au luat in considerare tratamentul chirurgical, de vreme ce cel medicamentos nu a functionat in cazul pacientei care a ajuns la spital, noteaza Agerpres.

„Formele sunt diferite, sunt grade diferite de evolutie”

„Formele sunt diferite, sunt grade diferite de evolutie si nu exista in momentul de fata un diagnostic genetic care sa se efectueze de rutina la acesti pacienti”, a explicat doctorul Ciurea pentru agentia de stiri.

„Aceasta interventie vizeaza o structura din creier cunoscuta drept ‘Globus Pallidus, pars interna’ in care se introduce un electrod de neuromodulare. Electrozii cerebrali se afla conectati la generatorul de puls aflat undeva in regiunea subclaviculara stanga prin extensii, sistemul aflandu-se subcutanat in totalitate. Dispozitivul poate fi reincarcat din exterior, prelungindu-se durata de viata a generatorului”, a mai explicat neurochirurgul.

Astfel de operatii, sustine medicul, vor putea fi efectuate si la Spitalul Universitar din Capitala, in curand. Doctorul Ciurea a mai spus ca medicii cu care a participat la aceasta interventie chirurgicala s-au pregatit in Italia, Statele Unite, Germania si Franta.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top