Connect with us

Revistateo.ro

Stil de viata

Preotul Gheorghe Vanghelie ne spune lucruri pe care le-am uitat despre Crăciun

Părintele Gheorghe Vanghelie a vorbit despre semnificația sărbătorii Nașterii Domnului. Iată ce a mărturisit pentru un site.

Despre nevoia tradițiilor la români

„Doar așa îl simțim pe Dumnezeu în noi și între noi, ne bucurăm cu tot sufletul nostru și bucurându-ne, simțim nevoia să dăruim. Având această iubire în suflet, nu ne mai urâm, nu ne mai vorbim de rău, pentru că este noaptea de Crăciun, când mergem împreună să colindăm.

În sfânta noapte de Crăciun, toate lucrurile se iartă, pentru că Nașterea Mântuitorului înmoaie sufletele și nu mai există individualism. Este momentul în care, ceea ce este al meu, e și al celuilalt”, a declarat Vanghelie pentru secretele.com.

CITESTE SI: Tradiţii de Crăciun în lume. Ucrainenii împodobesc brazii cu păianjeni, lituanienii cu mici colivii de păsări

Ce trebuie să le dăm colindătorilor?

„Întâi de toate cu dragoste, apoi cu ce poate fiecare. Adevăraţii colindători primesc, de toate. Prin lumea satului se mai oferă colindătorilor produse alimentare: cârnaţi, vin, cozonaci, fructe, dar cei mai tineri preferă banii.

Cât despre răspunsul potrivit care trebuie dat colindătorilor, este „Crăciun binecuvântat!“, „Naşterea Domnului cu folos sufletesc!“, „Mântuitorul se naşte!“. În niciun caz nu trebuie să spunem Crăciun fericit. Și asta dintr-o singur motiv: sărbătorile sunt întotdeauna un motiv de bucurie și fericire”, a mai spus preotul pentru același site.

Cum au apărut colindele?

„Conform etnologilor, colindele, ca gen muzical, datează dinainte de creştinism. Dacă ne referim însă la cele legate de Crăciun, acestea îşi au originea chiar în noaptea Naşterii Domnului. Potrivit Evanghelistului Luca, primele colinde constau în vestea pe care îngerii o dau păstorilor din Betleem:

„Iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David. Şi acesta va fi semnul:

Veţi găsi un prunc înfăşat, culcat în iesle. Şi deodată s-a văzut, împreună cu îngerul, mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!“.

În ceea ce privește momentul când se colindă, se începe în Ajunul Crăciunului și se continuă și în ziua de Crăciun, dimineața.

Se colindă de Prunc, de Maica sa, de peșteră, de iesle, de magi. Se pot face apoi urări în preajma Anului Nou, cum ar fi Sorcova sau Plugușorul”, a mai spus părintele Vanghelie.

„De Crăciun, toată lumea mărturisește despre adevărul Nașterii Mântuitorului, chiar și cei care nu cred sau nu vor să facă asta. Lumea se simte învăluită într-o boare de mister, se comportă mai frumos, face cadouri, pregătește bradul, devine mai sensibilă la un colind. Toate lucrurile astea se fac acum, nu în alt moment al anului și sunt forme de mărturisire.

De aceea, vreau să vă rog să vă bucurați că S-a născut Iisus. Cu El putem totul, fără Hristos nu putem nimic. Repetați asta mereu și veți greși mai puțin, nu vă veți mai teme și veți putea birui.

Să mulțumim Preasfintei Treimi și Maicii Domnului, care mijlocește pentru toată lumea, că ne-a învrednicit să mai trecem un an. Hristos a coborât din ceruri, pentru ca noi să-I ieșim întru întâmpinare, prin trăirea virtuților care duc la desăvârșire”, a mai spus părintele pentru secretele.com.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top