Connect with us

Revistateo.ro

Pretul alimentelor necesare au crescut masiv

Stiri

Preturile alimentelor necesare au crescut masiv

Lactatele s-au scumpit cel mai mult in ultima perioada la nivel international, iar acest lucru se simte si in Romania. Preturile acestor alimente au ajuns la cel mai inalt nivel din ultimul an si jumatate, iar producatorii dau semne ca nu vor scadea.

In supermarketuri, laptele a ajuns sa coste pana la 5 lei, fata de 4,5 cat era in urma cu aproape doi ani. Preturile la lactate au crescut considerabil, treptat, de-a lungul anului, la fel si pretul la zahar.

CITESTE SI: Iată ce efecte secundare poate avea laptele de soia

Preturile alimentelor cresc de nu se mai opresc

Desi fabricile platesc fermierilor de ani de zile acelasi pret, 90 de bani, laptele este mai scump cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, scrie ziarul Capital.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara in luna iunie a acestui an ca nu a gasit lapte sub 4,5 lei in magazine: „Eu nu cumpar, de cand am ajuns in Romania, lapte sub 4,5 lei si am venit in noiembrie. Ce s-ar fi intamplat daca pretul se reducea, ca si pretul la producator, macar cu 40%? Eu mergeam in magazin si, in loc sa cumpar un litru, cumparam doi. Chestiunile sunt foarte simple: piata nu functioneaza, aici e problema (…)

Din pacate, comerciantul nu a inteles semnalul pietei. Ar trebui ca in momentele acestea grele sa fie comerciantul alaturi de noi. Din pacate, nu s-a intamplat acest lucru. Imi pare rau ca o spun, dar asta e realitatea”, sustinea ministrul la o dezbatere privind comercializarea produselor alimentare in societatea romaneasca.

Pe langa produsele lactate, si zaharul este mai scump fata de anul trecut, cu 9%.

Cum stam cu fructele?

In cadrul aceleiasi conferinte, ministrul Agriculturii avertiza asupra situatiei care are loc astazi in piete: „Pe perioada sezonului rece, Romania inca nu poate sa asigure, dar, de ce nu, va fi un stimulent pentru cei care produc in sere.

E adevarat, de exemplu la tomate, Turcia este imbatabila pentru ca in Antalya sunt temperaturi care nu coboara niciodata sub 10 grade, iar pe perioada verii cei mai buni la tomate sunt italienii si ungurii, ca pret”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top