Sanatate
Primele semne că suferi de intoleranță la gluten. Boala netratată duce chiar și la cancer
Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu intoleranță la gluten. Iată care sunt primele semne și ce trebuie să faci dacă te confrunți cu această problemă.
Glutenul este o proteina care se găsește în general în grâu, ovăz, paste sau secară. Deși este o afecțiune din ce în ce mai frecventă, această intoleranță la gluten nu este diagnosticată.
Potrivit studiilor, peste 85% din persoanele care suferă de intoleranță la gluten nu prezintă simptome alarmante. De aceea, mulți dintre ei trăiesc cu această boală, denumită și celiacă, fără să își dea seama vreodată că o au, potrivit sfatulmedicului.ro.
Intoleranța la gluten este o afecțiune autoimună și, dacă este netratată, duce la probleme extrem de grave, precum osteoporoza, infertilitatea, avorturi spontane, anemie prin deficit de fier, dar și anumite forme de cancer.
Citește și: Cum afli că ai Helicobacter Pylori. Primul semn care îți spune că ai această afecțiune gravă
Glutenul este introdus în produsele de panificație pentru a ține la distanță dioxidul de carbon eliberat de drojdie. Glutenul se mai găsește și în pastele făinoase sau în drojdia de bere. De asemeneam se poate găsi și în maioneză ori în înghețată.
Iată care sunt principalele semne că ai putea suferi de intoleranță la gluten.
– Probleme digestive frecvente, precum constipație, balonare sau flatulență
– Oboseala frecventă și inexplicabilă dupa masă, mai ales după consumarea de alimente care conțin gluten
– Stare de amețeală sau pierderea echilibrului.
Citește și: De ce boală suferi dacă îți cade părul și ai unghii fragile
– Dureri de cap frecvente
– Inflamații ale articulațiilor, în special la nivelul degetelor, genunchilor sau șoldurilor
– Dereglări hormonale.
– Stări de anxietate și lipsă a puterii de concentrare
– Greață și vărsături
– Crampe stomacale dese
– Dermatita herpetiformă, o afecțiune cronică caracterizată prin apariția de vezicule pline de lichid pe suprafața pielii.
Acestea sunt principalele simptome, care pot varia însă diferit, de la o persoană la alta. Este o boală care poate afecta atât sugarii, cât și persoanele în vârstă și trebuie să fie luate măsuri imediate.
Medicul gastroenterelog poate testa intoleranța la gluten prin intermediul unor analize de sânge. Acesta verifică verifica prezența unor anticorpi specifici la proteinele numite gluteina și gliadină. De asemenea, se veriifică și dozarea anticorpilor anti transglutaminaza tisulară, anticorpilor anti endomisium alături de testarea genelor HLA-DQ2 sau HLA-DQ8.