Connect with us

Revistateo.ro

Acestea sunt primele semne care anunță un accident vascular cerebral.

Sanatate

Primele semne care anunță un accident vascular cerebral. Nu le ignora!

Statisticile arată că accidentul vascular cerebral afectează 60.000 de români în fiecare an. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că jumătate din aceștia mor. Însă, dacă ei ar recunoaște primele semne și ar ajunge la spital și s-ar face tratamentul potrivit, ei ar trăi.

Primele semne care anunță un accident vascular cerebral

„Mecanismul e un pic diferit. La vârste fragede mecanismul este unul de disecție. Orice vas are trei tunici. Când cea internă se rupe, se desprinde și, printr-un mecanism de balama, se pune în lumenul vasului de-a curmezișul, blochează vasul.

Și se întâmplă asta din mai multe motive: post traumatic sau pentru că vasul nu are niște calități excepționale.”, explică dr. Stefăniţă Dima, medic specializat în neuroradiologie intervenţională, şef de secţie la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias.

Medicul spune că timpul este extrem de important în cazul unui accident avscular cerebral.

„Da, este. Americanii au sintetizat foarte bine prin acronimul FAST: F vine de la față, că se strâmbă fața, A vine de la arm, că brațul nu mai funcționează, depinde unde este așezat accidentul vascular.

S vine de la speech, adică nu mai poate să articuleze bine cuvintele. Și T din FAST vine de la timp. Cu cât timpul e mai mic de la debutul simptomatologiei până la tratament, cu atât lucrurile merg mai bine.”, precizează dr. Stefăniţă Dima.

Intervenția în primele 4 ore este extrem de importantă

Dacă se intervine în primele 4 ore cresc șansele ca pacientul să-ți revină complet.

„Dacă vorbim de accidentul vascular ischemic, în primele 4 ore și jumătate după ce îi facem un tomograf să confirmăm că nu este sânge care să inunde creierul, trecem la tromboliză intravenoasă.

Asta înseamnă că pe venă mergem cu o perfuzie, cu un medicament care topește cheagul de sânge. Acest tratament, din păcate, acționează doar parțial pe cheagul de sânge.

CITEȘTE ȘI: Cum sa scapi de grasimea abdominala prin alimentatie

Efectul decisiv îl are tragerea trombului afară. Și avem două variante mari și late pe care putem să le aplicăm până la 6 ore de la debut: aspirația trombului cu niște catetere și cu un aspirator la care conectăm cateterul.

La cele hemoragice dacă avem o malformație arteriovenoasă și s-a rupt malformația trebuie să intrăm cu un fel de rășină, un fel de lipici pe care îl injectăm pe niște catetere după ce ajungem în cap în malformația respectivă.

Dacă avem un anevrism putem să îl plombăm cu niște spirale metalice din platină și să nu mai intre sângele în el și acolo de multe ori mai punem și un stent, ca un fel de burlan în fața spiralelor ăstora și am exclus anevrismul din circulație.

Dacă avem fistule de tip dural sau bial, comunicări aberante arteră-venă care de asemenea se pot rupe, de asemenea astupăm comunicarea aberantă. Avem soluții pentru aproape orice. Cred că 98% din cazuri se pot trata endovascular, cu o simplă înțepătură în artera femurală.”, a explicat dr. Stefăniţă Dima pentru digi24.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top