Connect with us

Revistateo.ro

Celule stem provenite din ovarele unei femele tinere au fost implantate unei alte femele bătrâne și sterile. 6 din 10 au fost fecundate cu succes.

Stiri

Primii pași pentru vindecarea infertilității

Trăim vremuri pline de paradoxuri, iar unul dintre acestea este cel al concepției. Multe cupluri din toată lumea se confruntă cu imposibilitatea concepției naturale a unui copil, în vreme ce alții fac necontrolat copii ce nu de puține ori ajung sa fie dați spre adopție. Pentru cei dintâi, oamenii de știință au totuși vesti bune: complexele celule stem.

Șoriceii, eroii anonimi

Celule stem provenite din ovarele unei femele tinere au fost implantate unei alte femele bătrâne și sterile. 6 din 10 au fost fecundate cu succes mai târziu. Din punct de vedere științific, confirmarea majoritară a testului este relevantă deși nu a fost vorba de mulți cobai.

Citește și: Celulele stem îţi pot reda vederea

Cercetătorii de la Universitatea Jiao Tong din Shanghai au condus un experiment ce implică șoareci sterili și celule stem. Celule stem au fost prelevate de la femele tinere și implantate unor femele sterile.

După 5-10 săptămâni, femelele tratate cu celule au fost împerecheate cu masculi sănătoși pentru a putea stabili dacă gestația poate surveni natural. Experimentul, care a fost făcut pe 8 astfel de șoareci, a relevat ca 6 femele au putut avea o gestație normală și pui sănătoși.

Raționamentul, după cum spune Science News,  este bazat pe o tehnologie ce va sta la baza tratamentelor din viitor. Acestea vor fi probabil disponibile în câțiva zeci de ani. Faptul  că a fost dovedit că celulele stem funcționează în acest context este un pas foarte important. Alte proiecte similare au rezultate ce se conturează promițător.

Citește și: Care este legatura dintre alimentatie si fertilitate?

De curând, un pui de șoarece a fost crescut de la stadiul de embrion până la stadiul nașterii, într-un uter organic printat 3D. Mai mult, cercetătorii de la Spitalul de Copii din Philadelphia au conceput un incubator special. Acesta este foarte eficient în a simula condițiile necesare supraviețuirii unui copil născut prematur.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top