Naturiste
Prunele – benefice pentru cele mai importante organe ale omului
Este perioada in care prunele pot fi culese pentru a face tuica din ele sau pentru a le consuma pur si simplu ori a le pune la conservat pentru iarna.
Nu doar ca prunele sunt extrem de gustoase dar acestea au o serie de proprietati pentru sanatate.
In primul rand, e bine de stiut ca prunele sunt bogate in vitamina A, vitamina C si K, potasiu si fibre. Nutrientii pe care le contin prunele sunt antioxidanti puternici, fie ca vorbim despre prunele proaspete sau cele uscate. Fenolii si alti compusi benefici din prune protejeaza stratul de grasimi care compun neuronii creierului uman. Rezultatul consumului de prune, in acest caz este asadar imbunatatirea memoriei.
De asemenea, neavand grasimi, prunele sunt benefice si pentru inima. Necontinand grasimi saturate (care cresc riscul unui infarct) acestea pot preveni si ameliora bolile de inima.
Atentie insa la prunele uscate! Acest sfat este important mai ales pentru cei predispusi spre diabet, deoarece acestea au o concentratie mare de carbohidrati care stimuleaza pancreasul sa secrete insulina.
Prunele mai sunt bune si pentru oase si te feresc de cancer. Vitamina A din prune reface rapid oasele, fiind singurul fruct care contine o concentratie de 8% din aportul zilnic de vitamina A. De asemenea, continutul de potasiu tine la distanta accidentele cardio-vasculare iar pigmentul de culoare violet al prunelor previne anumite tipuri de cancer.
Datorita vitaminei C, cu rol fundamental in absorbtia fierului la nivelul organelor digestive, prunele previn, trateaza si vindeca anemia.
flo
2014-08-21T11:47:47+03:00 at 2014-08-21T11:47:47+03:00
ok