Connect with us

Revistateo.ro

Raed Arafat a făcut un anunț important pentru populație, în caz de cutremur.

Stiri

Raed Arafat, avertisment privind catastrofele naturale din Romania

Raed Arafat a lansat un mesaj foarte dur in legatura cu catastrofele naturale care ar putea lovi Romania. Parintele SMURD, secretar de stat actualmente in Ministerul Afacerilor Interne sustine ca in caz de catastrofa naturala resursele noastre nu vor fi niciodata suficiente.

Raed Arafat a participat la o intrunire cu mai marii NATO pentru a discuta ce e de facut in caz de cutremur, incendii si alte dezastre care nu pot fi prevazute cu exactitate.

Ce s-ar intampla daca ne-ar lovi marele cutremur

„Resursele nu vor fi niciodata suficiente”, a declarat Raed Arafat la scurt timp dupa sedinta NATO. „Ne intalnim cu peste 190 de delegatii din afara si 100 de delegatii pe rezilienta si recomandari”, a mai spus Arafat.

„Degeaba ascundem riscul de cutremur. Toata lumea stie ca este un risc, dar a nu vorbi despre asta inseamna a nu te pregati, pentru ca si recatia la cutremur si reducerea impactului unui cutremur singura solutie este sa lucram impreuna. Cu societatea civila, cu sectorul privat ca sa facem fata unui cutremur.

Daca in 77 a fost totusi o forta mare umana, o armata de oameni venita cu putina dotare, poate. Acum avem dotare care a ajuns de anul trecut, inca continuam dotarea noastra. Avem IGSU. Totusi asta nu inseamna ca intr-un cutremur major interventia va fi ca una de zi cu zi.

In ultima perioada am inceput sa avem campanii ca sa explicam populatiei sa fie pregatita, sa inteleaga ca in primele 72 de ore vom fi ocupati de salvarea de vieti si nu de altceva. Este corect, poate e frig, poate raman oameni fara case, nu se simt siguri daca nu vine uun expert, si atunci rolul populatiei este extrem de important”, a declarat Arafat la TEO LIVE.

CITESTE SI: CE A DECLARAT RAED ARAFAT LA TEO LIVE DESPRE UN POSIBIL MARE CUTREMUR IN ROMANIA

Raed Arafat este invitatul la TEO LIVE. Secretarul de stat in cadrul MAI, cunoscut si ca parintele SMURD vorbeste despre cum putem face fata situatiilor de urgenta.

Raed Arafat este un medic roman de origine palestiniana. S-a nascut in Siria. Este specializat in anestezie-terapie intensiva.

Cele mai importante declaratii ale lui Raed Arafat

„Degeaba ascundem riscul de cutremur. Toata lumea stie ca este un risc, dar a nu vorbi despre asta inseamna a nu te pregati, pentru ca si recatia la cutremur si reducerea impactului unui cutremur singura solutie este sa lucram impreuna. Cu societatea civila, cu sectorul privat ca sa facem fata unui cutremur.

Daca in 77 a fost totusi o forta mare umana, o armata de oameni venita cu putina dotare, poate. Acum avem dotare care a ajuns de anul trecut, inca continuam dotarea noastra. Avem IGSU. Totusi asta nu inseamna ca inntr-un cutremur mahor interventia va fi ca una de zi cu zi.

Ultima perioada am inceput sa vem campanii ca sa explicam populatiei sa fie pregatita, sa inteleaga ca in primele 72 de ore vom fi ocupati de salvarea de vieti si nu de altceva. Este corect, poate e frig, poate raman oameni fara case, nu se simt siguri daca nu vine uun expert, si atunci rolul populatiei este extrem de important.”, a spus Arafat.

Cum sa ne protejam in caz de cutremur

„Exista aceste recomandari. Grinda nu este sub usa neaparat, ca daca usa este pusa intr-un perete de rigips nu e bine. Sub grinda de rezistenta poti sa stai. Acum avand compartimentari cu rigips e posibil sa nu fie grinda. Trebuie sa stii daca zona este sigura. Mai e un aspect la care lumea nu se gandeste. Trebuie sa te uiti in casa la obiecte. In dormit nu pui un tablou de 15 kg deasupra capului.

Dulapul, daca el nu e fixat de perete, poate sa cada peste tine. Sfatuim oamenii sa-si fixeze mobilierul. De exemplu, japonezii au o chestie de metal in dulap ca sa fixeze de perete. Asta inseamna ca riscul sa patesti ceva in timpul unui cutremur, riscul este mai mic. Si intr-un spital daca echipamentele nu sunt fixate, nu sunt pe roti, te trezesti dupa un cutremur, chiar daca cladirea e intacta, echipamentul nu mai functioneaza.

Panica se transmite. Trebuie sa inteleaga lumea ca daca adultul este panicat… Pompierii fac exercitii. Acum chiar analizam si prin fundatia pentru SMURD sa achizitionam un simulator de cutremur. Este o caravana care are sisteme, este simulata o clasa si produce un cutremur de 8 grade. Copiii sunt invatati, pentru ei devine o joaca si va ajuta daca sunt confruntati cu o situatie reala. Sper sa ramanem la simulare. Am gasit sisteme care le folosesc in Japonia, in SUA si chiar am intrat in discutii sa vedem daca putem aduce primul sistem in tara. Poti sa transformi aceasta clasa de simulare intr-o clasa, care sa arate impactul.

Anul trecut am lansat aplicatia. Acolo sunt toate aceste recoamndari. Noi avem contoare si aplicatia este descarcata de peste 100 de mii de oameni. Dar cursurile sunt vazute de cateva mii de oameni. Lumea sa descarce aplicatia DSU. Aplicatia ii permite sa primeasca alerte, stiri, ne pot trimite informatii. Cel mai important ca in aplicatie este un sir de recoamndari scurte despre cutremure, inundatii. Populatia daca vede unul pe zi, in cateva zile le parcurge.”

Raed Arafat, despre un eventual cutremur major

Raed Arafat a explicat de ce, spre exemplu, in avion, esti sfatuit ca in caz de dezastru mama isi pune ei masca de oxigen si abia apoi copilului.

„Daca nu iti pui tie si copilului s-ar putea sa lesini si sa nu ii mai poti pune nici copilului. Daca cineva e sub daramaturi cu copilul, amandoi sunt blocati. Ai posibilitatea sa suni, daca telefonul nu merge trebuie sa faci zgomot, d-aia sfatuim sa ai un fluier la tine, daca e o teava sa bati, sa-ti pastrezi calmul ca echipele vor ajunge, dar in situatia asta nu ajunge in 5 minute.

Exista si grupuri volunatre care avem acord de parteneriat. Exista caini. Ieri aveam o discutie pentru organizarea si cresterea numarului ca sa avem caini pregatiti la scoala de caini din Sibiu.

Trebuie sa iei in serioas acest lucru. Daca esti pregatit psihic inseamna ca eviti sa intri in panica. Daca iesi si fugi pe scari te-ai expus automat. Daca se rupe ceva sunt casele scarilor. Daca se discuta cu un inginer poate sa ne explice de ce nu e bine sa se coboare pe scari. Nu folosesti liftul! Nu ai cum sa fii sigur intr-un lift.

Trebuie sa te duci la un spatiu deschis, departe de geamuri care se pot sparge. Daca nu poti sa te duci la un spatiu deschis trebuie sa stai intr-o zona sa fii departe sau sa stai sub ceva.”, a spus secretarul de stat in MAI.

Cum procedam daca ne prinde cutremurul in masina

„Asta trebuie sa evaluezi tu. Daca esti in masina si e cutremur trebuie sa te opresti. Daca esti pe un pod exista riscul sa se rupa. Din cauza asta, calmul si analiza, sa te uiti in jurul tau si sa te gandesti care e solutia cea mai buna. Sunt mai multe aspecte.

Putem recomanda recomandarile generale. Inchide gazul! Daca esti acasa inchizi gazul, daca gatesti inchizi aragazul ca e risc de incendiu. Astea sunt lcururile care trebuie facute. Daca apuci poti sa inchizi centrala termica. Gazul trebuie inchis. Cea mai buna solutie este inchiderea centralizata a acestor utilitati.

Avem aparate la dispeceratele noastre care primesc uneori cu cateva secunde innainte. S-a pus in discutie anuntarea cu cateva secunde inainte. Riscul este unul: sa-ti vina mesaj fals si sa creezi panica, apar cutremure care nu se simt. Riscul major ar fi populatia care nu este pregatita si atunci sa aiba reactii care induc panica.

Timpul este scurt si daca vei afla. Pana populatia nu este bine instruita, pana nu avem incredere nu putem sa venim cu astfel de mesaje. Asta a fost punctul de vedere cand am discutat.

Cutremurul nu se poate evita. Efectele se pot reduce si putem avea mai putini raniti, decedati. Sa prevenim cat mai mult trebuie sa prevenim tot ce e in risc. Prevenirea ramane baza la limitarea efectelor cutremurului.

Noi trebuie sa intelegem: faptul ca povestim despre cutremur si despre acest risc trebuie sa linisteasca. Nu e loc pentru panica, este loc pentru a avea o previziune si a fi pregatit. Sa prevedem, sa ne gandim si sa fim pregatiti. Pregatirea nu se face decat daca citesti, daca asculti autoritatilor, sa participe la cursuri, sa ne cheme sa explicam in diferite colectivitati. Cine ne cheama, pompierii vin, explica. Nu am auzit o data pompierii spunand: nu mergem acolo!”, a spus Raed Arafat la Teo Live.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top