Sanatate
Recomandari pentru diabetici – ce este esential de stiut
Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si, ce este important de stiut, nu se transmite.
Diabetul tulbura intregul organism, in special pe cel al glucidelor si afecteaza in acelasi timp ochii, vasele de sange, nervii si rinichii. Diabetul apare atunci cand corpul nu produce destula insulina sau nu o foloseste suficient.
Cauzele diabetului zaharat, pe scurt
Diabetul zaharat poate fi de trei feluri: diabet de tip I, diabet de tip II si diabetul gestational. Cauzele diabetului nu sunt cunoscute in totalitate, insa medicii din intreaga lume vorbesc despre factorii ereditari in aceeasi masura in care si cei de mediu joaca un rol important. Diabetul de tip I este provocat de consumul de lapte de vaca la sugarul mic.
Albumina din laptele de vaca duce la aparitia unor anticorpi care afecteaza celulele beta pancreatice. In cazul diabetului de tip II, greutatea corporala influenteaza in declansarea acestei afectiuni precum si sedentarismul. Cunoscut este si faptul ca produsele alimentare bogate in zahar, consumate in exces, duc la aparitia acestei boli.
Recomandari pentru diabetici
1. Recomandari privind alimentatia
Diabeticii, indiferent de tipul bolii, trebuie sa consume carne macra, fructe proaspete (care sa nu contina zahar mult), grau integral si lactate sarace in grasime.
2. Recomandari privind valorile de glucoza
Pentru a afla cat de grava este boala, doctorul ii va indica pacientului o analiza de sange pentru controlarea nivelului de glucoza. O mica intepatura in buricul degetului iti va spune daca valorile de glucoza sunt cele normale. Valorile normale sunt considerate intre 90 si 130 de mg pe decilitru, iar aceste cifre pot varia in functie de momentul zilei.
3. Recomandari privind activitatea fizica
Specialistii le recomanda bolnavilor de diabet sa faca miscare in fiecare zi, mai ales celor care au diabet II, pentru a evita ingrasarea si a mentine metabolismul in echilibru.
4. Recomandari privind sanatatea picioarelor
Persoanele care au diabet trebuie sa isi observe picioarele mai des pentru a vedea daca apar hematoame. Aceasta afectiune intervine asupra nervilor.
5. Recomandari privind sanatatea oculara
Bolnavii de diabet trebuie sa faca vizite periodice la oftalmolog, mai ales daca ametesc des sau vad incetosat uneori.