Connect with us

Revistateo.ro

Recomandari pentru gimnaziu: Mai multe optionale si ore de sport si mai putine ore obligatorii

Inedit

Recomandari pentru gimnaziu: Mai multe optionale si ore de sport si mai putine ore obligatorii

Mai multe optionale, mai putine ore obligatorii, mai multe ore de sport, dar si Informatica obligatorie! Acestea sunt observatiile facute de sase experti din grupul de lucru al Ministerului Educatiei pentru revizuirea planurilor-cadru de la gimnaziu.

Numarul optionalelor din planurile-cadru propuse de catre Ministerul Educatiei este inacceptabil de mic, in timp ce numarul disciplinelor obligatorii este prea mare. Mai mult, nu exista materii interdisciplinare, orele de sport sunt prea putine si nu se pune accent pe Informatica.

Toate cele mentionate anterior sunt principalele critici aduse celor trei propuneri de planuri-cadru pe care sase experti din grupul de lucru al Ministerului Educatiei le-au adus intr-un document remis miercuri MEDIAFAX. Concret, expertii Tincuta Apateanu, Florin Colceag, Radu Gologan, Manuela Prajea, Marian Stas si Stefan Vlaston atrag atentia asupra urmatoarelor nereguli:

  1. Numarul de ore in CDS (curriculum la decizia scolii) propus, 1-2 ore, este inacceptabil de mic, mai ales ca propunerea din Legea Educatiei Nationale, bazata pe studii si analize era de 25% la gimnaziu. Astfel ca, ar fi obligatoriu un minim de 4-6 ore, daca dorim sa lasam scolilor adaptarea curriculei si a proceselor didactice la specificul local, la tipul de comunitate scolara pe care o deserveste scoala, la personalitatea elevilor din scoala respectiva. In caz contrar, ramanem in paradigma „patul lui Procust”, in care se gaseste scoala actuala, sunt de perere expertii.
  2. Numarul de discipline, cel de 14-15, este mult prea mare si pastreaza viitoarea curricula in tiparele anterioare.
    3. In plus, nu exista discipline agregat, care sa asigure invatare interdisciplinara, aplicare integrata a cunostintelor din discipline diferite. (Stiintele mediului, Educatie pentru societate, Stiintele vietii)
    4. Disciplinele socio-umane sunt mult prea limitative, cu cele 4 module propuse
    5. La educatie fizica, sport si sanatate sunt prea putine doar 2 ore pe saptamana, avand in vedere nevoia de miscare in dezvoltarea armonioasa a elevilor. La varianta 2, la clasa a VIII-a, o singura ora de sport este inacceptabil.
    6. La Educatie tehnologica nu avem ore la clasele a V-a si a VI-a, desi dimensiunea aplicativ-practica este putin reprezentata in curricula.
    7. La variantele 1 si 3 nu avem TIC la clasele a VII-a si a VIII-a.

Expertii care au analizat planurile vin cu o propunere noua de plan-cadru, care prevede urmatoarele: patru ore de Limba si Literatura Romana de la clasa a V-a si pana la clasa a VIII-a, doua ore de Limba Moderna I si o ora de Limba Moderna II.  In plus, la Matematica-Informatica sunt prevazute patru ore la clasa a V-a si cate cinci ore pe saptamana pentru celelalte clase de gimnaziu. Materia Stiintele Vietii are doua ore alocate la clasa a V-a si la clasa a VII-a si cate o ora la celelalte, iar Stiintele Mediului are doua ore la clasele a VI-a si a VIII-a si cate o ora pe saptamana la celelalte clase de gimnaziu.

Planul-cadru intocmit de experti stipuleaza si doua ore pe saptamana pentru disciplina Educatie pentru Societate, o ora de Geografie, una de Religie, o ora de Educatie plastica, trei ore de Educatie fizica si sport, o ora de Educatie tehnologica si o ora pe saptamana pentru Consiliere si Orientare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top