Stiri
Reteta care il va face sa te ceara de nevasta
Tu simti ca a venit vremea sa faceti pasul urmator, pasul hotarator, iar el ori ezita, ori nu pricepe, ai putea incerca si aceasta reteta. Poate ca pare o gluma sau o alta ticneala de fete, dar exista suficiente dovezi ca ar fi functionat: domnisoara a gatit reteta magica, baiatul a mancat, a cazut fermecat, dupa care a cerut-o de nevasta. I se spune “Puiul de logodna (“The Engagement Chicken”).
La urma urmelor, oricum nu iese nimic rau din asta. Cel mai nefericit scenariu e cel al unei cine reusite.
Mai intai, reteta-minune. I se spune “Puiul de logodna (“The Engagement Chicken”).
Ingrediente pentru “Puiul de logodna” (2 pana la 4 portii)
• Un pui intreg (unul de aproximativ 1 kg si jumatate)
• Jumatate de cana de suc de lamaie
• 3 lamai intregi, dintre care una feliata pentru garnisit
• O lingura de sare de mare
• O jumatate de lingurita de piper proaspat macinat
• Ierburi proaspete:
o 4 crengute de rozmarin
o 4 crengute de salvie
o 8 crengute de cimbru
o O legatura de patrunjel
“Puiul de logodna” – mod de preparare
Inainte de toate, porniti cuptorul la 200 de grade Celsius
Apoi:
1. Curatati bine puiul de maruntaie (daca nu ati cumparat unul grill, gata curatat) si spalati-l temeinic cu apa rece in interior si in exterior. Dupa ce l-ati spalat, puneti-l pe un grilaj deasupra chiuvetei, cu cavitatea in jos; lasati-l sa se scurga de apa vreo doua minute.
2. Stergeti puiul (prin tamponare) cu prosoape de hartie. Asezati puiul cu pieptul in jos, pe o tava prevazuta cu gratar si turnati sucul de lamaie pe tot puiul, atat in interior, cat si in exterior. Apoi, asezonati-l cu sare si piper. Si aceste ingrediente trebuie puse atat in interior, cat si in exterior.
3. Luati doua lamai intregi si, cu ajutorul unei furculite, intepati-le in trei locuri diferite, apoi bagati-le in interiorul puiului. Nu e absolut nicio problema daca lamaia ramane putin pe afara. Sfat: daca lamaile sunt prea tari, frageziti-le usor intre palme, inainte de a le intepa cu furculita. Va asigurati, astfel, ca sucul de lamaie isi va gasi drumul catre carnea de pui.)
4. Puneti puiul in cuptor, in treimea superioara a acestuia, reduceti temperatura la 170 de grade Celsius si lasati-l la copt, neacoperit, vreme de 15 minute.
5. Dupa ce trec cele 15 minute, scoateti tava din cuptor. Cu ajutorul unui cleste de bucatarie sau cu doua linguri de lemn, intoarceti puiul cu pieptul in sus. Verificati temperatura carnii, apoi bagati puiul la loc in cuptor. Lasati-l la copt o ora, o ora si 15 minute, pana cand carnea a ajuns la temperatura de 80 de grade Celsius. Inca un semn ca sunteti pe drumul bun: daca atunci cand intepati pulpa puiului cu o furculita, sucurile incep sa curga, e clar ca puteti trece la etapa urmatoare.
6. Lasati puiul sa se odihneasca 10 minute inainte de a-l taia. Acum urmeaza marele secret: luati sosul de lamaie care s-a adunat in tava – i se spune sosul “ia-ma de nevasta”, turnati-l peste feliile de carne, apoi garnisiti friptura cu ierburi si cu felii de lamaie.
Si acum, povestea retetei “Puiului de logodna”
Reteta a fost dezvoltata de Kim Bonnell, editor de moda la Revista Glamour. A aflat-o in 1982, intr-o excursie in Italia. La scurt timp, Kim i-a sugerat unei colege sa gateasca acest pui pentru iubitul ei. Dupa ce colega si-a rasfatat prietenul cu friptura de pui cu lamaie, a fost ceruta de nevasta. Reteta s-a tot plimbat prin birou, de la o fata la alta si foarte curand, alte trei domnisoare au fost cerute in casatorie.
Cand a vazut ce efect are, redactorul-sef al Revistei Glamour, Cindi Leive, i-a dat denumirea “Pui de logodna” si a publicat reteta. Era anul 2003. Aproape imediat dupa publicare, la redactie au inceput sa soseasca scrisori de la femei care povesteau ca iubitii lor le-au cerut in casatorie dupa ce le-au gatit “Puiul de Logodna”. Revista Glamour sustine ca 70 de cupluri s-au casatorit datorita acestei retete-minune. Incerci si tu?