Connect with us

Revistateo.ro

Reteta de cozonac ardelenesc

Retete Craciun

Reteta de cozonac ardelenesc

Delicii ca in Ardeal mai greu gasesti! Iti prezentam cea mai buna reteta de cozonac din aceasta regiune a tarii. Se prepara usor, iar ingredientele sunt la indemana tuturor.

Cozonacul aduce o nota aparte meselor noastre si este desertul ideal pentru orice sarbatoare. Acesta capata popularitate in special in timpul iernii, al diferite sarbatori. Nu e musai sa mananci cozonac doar de Craciun. Daca ti-e pofta si vrei sa inlocuiesti prajiturile cremoase, prepara-l oricand. Bineinteles, e bine sa tii cont si de zilele de post din an.

Ingrediente pentru reteta de cozonac ardelenec

Ai nevoie de:

  • 1. un plic de esenta de vanilie;
    2. un plic de esenta de rom;
    3. 300 grame de zahar;
    4. 150 mililitri de lapte gras;
    5. 10 lingurite de cacao fina;
    6. 400 grame de nuca macinata;
    7. o lingurita de sare;
    8. 6 oua;
    9. 50 de grame de drojdie;
    10. un kilogram de faina;
    11. un galbenus pentru uns;
    12. o jumatate de litru de lapte (pentru umplutura);
    13.

1. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa cerni faina.

2. Separa ouale si incalzeste uleiul (cam 5-6 linguri) timp de 5 pana la 10 minute.

3. Pune laptele la incalzit si amesteca-l apoi cu doua linguri de zahar si drojdia. Lasa compozitia acoperita cu un servetel sau un prosop de bucatarie.

4. Adauga in vasul cu faina ce ti-a mai ramas din zahar impreuna cu galbenusurile frecate cu sare. Invarta drojdia dospita in acest amestec si bate albusurile spuma.

5. Amesteca toate ingredientele pana obtii o coca destul de consistenta (nici foarte moale, nici foarte tare). Adauga lapte daca coca e intarita si framanta 30 de minute. Lasa cozonacul sa creasca timp de un ceas.

6. Pentru crema, trebuie sa amesteci nuca macinata cu putin zahar si lapte fierbinte. Adauga esenta de vanilie si 3 picaturi de esenta de rom. Nu uita sa amesteci si cacaoa. Lasa crema cateva minute la temperatura camerei.

7. Unge tavile cu ulei sau unt, cat sa fie bine acoperite. Imparte apoi coca in doua parti si intinde-le. Umple fiecare parte cu crema si apoi ruleaza-le. Aranjeaza cozonacii in tava unul langa altul. Unge cozonacii cu galbenus si baga-i in cuptor. Cozonacii se coc in maximum 40 de minute. Pofta buna!

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Retete Craciun

To Top