Prajituri
Rețetă de cremșnit: dulce precum în cofetării
Reteta de cremsnit a fost brevetata de marii patiserii austrieci. Prajitura a fost facuta prima oara in perioada Imperiului Austro-Ungara, iar reteta originala s-a pastrat pana in zilele noastre.
Si francezii au varianta lor de cremsnit, compus din 3 straturi de foietaj cu crema de patiserie si decorat cu glazura alba cu linii de ciocolata.
O copilarie fara cremsnit nu are acelasi farmec. In Ardeal, prajitura se afla pe toate mesele in special de sarbatori. Cremsnitul este una din deliciile des intalnite pe masa de Craciun in zonele Crisana, Maramures si centrul Transilvaniei. Iti prezentam in randurile de mai jos reteta traditionala de cremsnit!
Ingredientele necesare
– 550 grame de aluat de foietaj sau foi de foietaj din comert;
– un litru de lapte;
– 8 galbenusuri;
– 300 de grame de zahar tos;
– 70 de grame de amidon (il poti inlocui cu 140 de grame de faina);
– 10 grame de gelatina;
– un pliculet de praf de sare;
– esenta de vanilie sau 3 plicuri de zahar vanilat;
– 5 albusuri;
– zahar pudra pentru decor.
Cum se face crema de cremsnit?
1. Separa albusurile de galbenusuri in boluri separate.
2. Poti folosi toate cele 8 galbenusuri sau doar 5, in functie de cum se incheaga crema.
3. Toarna peste galbenusuri 200 de grame de zahar tos si praful de sare. Amesteca ingredientele cu mixerul. Pont: Daca amestecul devine foarte gros, poti adauga 50 de mililitri de lapte.
4. Adauga in continuare faina sau amidon (in functie de ce ai ales) si amesteca. Tot in aceasta etapa a retetei se adauga si gelatina.
5. Pune laptele la fiert intr-o oala separata. Adauga in laptele pus la fiert zaharul vanilat sau esenta de vanilie. Ia oala de pe foc cand laptele cu vanilie ajunge in punctul de fierbere.
6. Dilueaza amestecul realizat anterior cu laptele si mixeaza bine. Trebuie sa mixezi continuu deoarece nu e bine ca sa nu se prinda crema. Cand crema este omogena, se pune din nou pe foc.
7. Pentru crema de vanilie trebuie sa te pregatesti temeinic. E nevoie de multa viteza! Bate spuma celor 5 albusuri si adauga 100 de grame de zahar tos. Continua sa bati spuma cu telul pana obtii o spuma densa si lucioasa. Adauga spuma in crema fierbinte si continua sa amesteci. In mod normal, albusurile se gatesc la 75 de grade Celsius pentru a nu se crea cocoloase.
8. Inmoaie apoi foile in gelatina. Ultimul pas este asezarea cremei intre foi. Cremsnitul se pune la frigider si se mananca rece.