Articole
Rețetă de murături țărănești asortate. Rezistă întreaga iarnă
Suntem în plin sezon de pregătire a legumelor și a fructelor pentru iarnă. Aproape fiecare gospodină pregătește în această perioadă murături pentru iarnă. La butoi sau la borcan, murăturile sunt perfecte pentru friptură și alte preparate tradiționale.
Din nefericire, în multe cazuri, se întâmplă ca peste iarnă murăturile ajung să se înmoaie și să nu mai fie prea gustoase. Iată o rețetă de murături în saramură care se păstrează perfect până la primăvară.
Se pot folosi gogonele, castraveți, pepeni roșii și conopidă, precum și pere, mere sau gutui, după preferință.
Ingrediente murături țărănești asortate
Legume potrivite pentru murat, în cantitatea și proporțiile dorite: castraveți, gogonele, conopidă, pepeni mici, varză, sfecla roșie etc., hrean proaspăt, rădăcină, bețe de mărar uscat, buchețele de cimbru uscat, țelină, ceapă, usturoi, 3-4 mere, pere și/sau gutui (opțional), morcovi (opțional), ardei iute, frunze de țelină, cu tulpină cu tot, frunze de visin, frunze de dafin, piper boabe, sare neiodată. Este obligatorie sarea neiodaă, dacă folosiși din cea obișnuită pentru alimentație, murăturile se vor înmuia!. Se mai pot pune: boabe de muștar, boabe de ienibahar, alte arome, după gust.
La fiecare litru de apă folosit se folosește o lingură cu vârf de sare neiodată. Această sare se găsește în comerț, iar pe ambalaj scrie că este sare neiodată, potrivită pentru murături, potrivit www.retetecalamama.ro.
Într-un butoi sau un borcan se așază murăturile spălate bine și opărite înainte de folosire, pentru a elimina bacteriile și ciupercile care ar putea să afecteze murăturile.
Citește și: Cea mai bună salată de murături asortate. Rețeta doamnei Gina Bradea care nu necesită sterilizare
Legumele se spală foarte bine și se scurg de apă. Repetați procesul până când sunt foarte curate. Ceapa se taie peștișori, usturoiul se curăță și se lasă sub formă de căței. Hreanul rădăcină se curăță de coajă și se taie pe lungime, cam jumătate de centimetru. Țelina se curăță de coajă și se taie în felii mai groase, cam de 1 centimetru.
Pe fundul butoiului se așază 2 – 3 tije de țelină, cu tot cu frunze, apoi un strat de legume. Urmează 2 – 3 rămurele de cimbru, 2 bețe de mărar, 2 – 3 căței de usturoi, apoi câteva felii de ceapă, 2 felii de țelină. Se așază și 2 – 3 ardei iuți întregi și 3 – 4 bețe de hrean.
Se continuă cu așezarea legumelor și alternarea lor, astfel încât să intre cât mai multe. La fiecare strat se folosesc frunze de vișin, de țelină, bețe de mărar, de cimbru, precum și usturoi și ceapă. De asemenea, nu trebuie să se uite de ardeiul iute și de hrean care mențin murăturile tari.
Apa care se adaugă în butoi se pregătește astfel:
La un butoi de 30 de litri este nevoie cam de 15 litri de apă. La fiecare litru de apă de adaugă câte o lingură de sare cu vârf. Se pun și boabe de piper, 2 – 3 linguri și frunze de dafin după gust. Se pune apa la fiert cu toate condimentele, până dă în clocot.
Se amestecă apoi bine, se ia de pe foc și se amestecă până se dizolvă sarea. Se lasă saramura să se răcească, iar când devine călduță, se toarnă peste legume. Deasupra se așază bețe de mărar. Se pune și o greutate deasupra bețelor, pentru ca legumele să nu se ridice, apoi butoiul se mută într-un loc răcoros.
În prima săptămână, butoiul se agită zilnic sau o dată la două zile. După aproximativ două săptămâni, murăturile se pot gusta. În cazul în care locul în care așezați butoiul este mai rece, fermentația poate dura mai mult, însă legumele se vor menține și mai mult. Pentru a nu face floare pe deasupra, după ce scoateți murături ca să consumați, așezați la loc frunzele tijele de mărar și o greutate, ca murăturile să nu iasă din lichid.