Mancaruri
Reteta de toamna: Ghiveci calugaresc. De post!
Bucura-te de venirea toamnei cu o reteta de ghiveci care combina cele mai bune legume de sezon. Este delicios, consistent si de post!
Este o reteta pur romaneasca deloc complicata, care s-a transmis din generatie in generatie. Se spune ca reteta de ghiveci calugaresc provine din sudul Ardealului, unde a fost preparata prima oara de elevele de la o scoala culinara pentru a servi preotii veniti in vizita. Acest lucru se intampla undeva in anii 1935-1940. De atunci, e o mancare de toamna populara in toate bucatariile romnesti. Fa si tu ghiveci calugaresc!
INGREDIENTE
4 cartofi
2 morcovi
1 ceapa
1 ardei capia
1 ardei verde
CITESTE SI: CEA MAI BUNA zacusca! Incearca aceasta RETETA DELICIOASA
CITESTE SI: Reteta de MINCIUNELE PUFOASE
200 grame de ciuperci
2 dovlecei
1 lingura bulion
2 linguri de ulei
sare, piper, cimbru, rozmarin
PREPARARE
Curata si taie bucati mici legumele, mai putin dovleceii. Acestia vor fi taiati rondele subtiri. Incinge putin ulei si pune ceapa, cartofii, dovleceii, morcovii, ciupercile si ardeii. Pune sare si piper.
Caleste-le pana se inmoaie si apoi pune apa calduta care sa acopere legumele si pune cratita cu ghiveci la cuptor, la fic mic, astfel incat legumele sa fiarba incet. Cu 5 minute inainte sa fie gata pui bulionul desfacut in putina apa calda, cimbru si rozmarin.
POFTA BUNA!
Pune dovleceii in ghiveci, pentru ca sunt extrem de sanatosi. Contin vitaminele B1, B6 si C si cantitati mari de fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K.
CITESTE SI: 4 motive pentru care dovleceii trebuie sa fie in alimentatia ta zilnica
CITESTE SI: GUSTARE DELICIOASĂ: Chiftele din dovlecei
Sursa poza: ornishspectrum.com