Articole
Rețetă de zacuscă de vinete și ardei, cu o vechime de peste 100 de ani
A venit toamna, iar gospodinele se întrec în compoturi, dulcețuri și zacuscă. Unul dintre cele mai apreciate preparate este zacusca. Perfectă pentru zilele de post, aceasta poate fi consumată de către persoane de toate vârstele.
Deși sunt în magazine o mulțime de rețete de zacuscă, fie cu vinete, cu ghebe sau cu pește, cea mai bună dintre ele rămâne cea preparată în casă.
Mai jos, vă prezentăm o rețetă din Transilvania, cu o vechime de peste 100 de ani. Este momentul potrivit pentru a o prepara și va rezista peste iarnă foarte bine.
Iată ingredientele de care aveți nevoie:
Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg, Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg. (proporţia de ardei/gogoşari poate să fie variabilă – de preferat, la fel să-i faceţi pe tablă sau grătar), Ceapă albă – 2 kg, Bulion de roşii – 3 l, Ulei de floarea soarelui – 500 ml, Sare – 3 linguri sau după gust.
În primul rând, pentru ca vinetele și ardeii să nu aibă un miros puternic de fum, se recomandă să se coacă pe o tablă sau pe un grătar, În cazul în care nu aveți grătar, pot fi pregătite și în cuptor. Înainte de a le pune la copt, vinetele se înțeapă puțin, pentru a fi curățate mai ușor după.
Citește și: Salată de gogonele și muștar pentru iarnă, perfectă pentru orice preparat
Aceaastă rețetă de vinete se poate prepara pe mai multe zile sau chiar în aceeași zi. Vinetele și ardeii pot fi copți și congelați. La fel și cu roțiile. Dacă nu aveți bulion de roșii, de pot da prin mașina de tocat trei litri de roșii, care vor fi folosite apoi la zacuscă.
Citește și: Cea mai bună salată de murături asortate. Rețeta doamnei Gina Bradea care nu necesită sterilizare
După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Se încinge apoi uleiul într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și se lasă la călit, amestecând periodic.
Cam după 15 minute adăugați bulionul de roșii, amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp vinetele le dați prin robot sau mașina de tocat carne, la fel și ardeii. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, vinetele,ardeii și le lăsați și pe acestea să se călească vreo 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion, amestecând bine, pentru a evita lipirea, potrivit voceatransilvaniei.ro.
Cum vă dați seama că zacusca este gata
Amestecați, potriviți de sare, iar când începe să fiarbă bine lăsați focul mic și lăsați vreo 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Pentru a evita să vă frigeți sau să murdăriți bucătăria, se recomandă ca oala să rămână acoperită.
Zacusca după o rețetă veche de 100 de ani este gata numai atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafața și compoziția este densă, se poate pune pe pâine și nu curge. Turnați zacusca de vinete așa fierbinte în borcane curate și uscate din timp, după ce au fost sterilizate la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade.