Mic Dejun
Reteta ingenioasa de OCHIURI ROMANESTI din 1900. N-ai sa crezi cum se preparau!
Ouale se pot prepara intr-o mie de feluri insa cele mai spectaculoase sunt ochiurile. Iti prezentam o reteta de ochiuri romanesti veche de peste un secol. Iata reteta care a facut ravagii in 1902, brevetata de dr. Ecaterina S. Comsa de la Craiova.
„Fierbem intr-o cratita apa sarata; cand aceasta fierbe spargem si lasam in apa, binisor, cate oua vrem, dara in asa fel ca ouale sa nu se strice, nici sa nu le punem unul peste altul. Apoi acoperim cratita, luand-o de pe foc, sa nu fiarba tare, si lasand ouale sa stea in apa circa 10-15 minute. Dupa aceea, le scoatem cu lingura gaurita, dar cu bagare de seama sa nu le stricam, si le punem pe o farfurie lunga si incalzita, apoi, turnand deasupra unt proaspat si tare fierbinte, le servim inainte de orice alta mancare” (preluare din volumul „Carte de bucate”, de Ecaterina dr. S. Comsa).
CITESTE SI: Afla cu ce poti inlocui ouale in prajituri
Pentru prepararea ochiurilor romanesti exista si o serie de alte trucuri, culese de-a lungul timpului, dupa cum urmeaza mai jos:
1. Inainte de fieberea apei in cratita puteti adauga otet. Ochiurile vor avea un gust ceva mai aromat si nu galbenusul nu se va ‘scurge’ atat de usor la o simpla atingere cu furculita.
2. Invartiti cu un tel in apa ouale pentru ca acestea sa capete forma dorita.
3. Puteti odihni ouale in apa cu gheata si apoi le puteti reincalzi la 150 grade.
Motivul pentru care multe gospodine folosesc otet atunci cand fac ochiuri este unul inteligent: otetul actioneaza ca un catalizator determinand inchegarea mai rapida a albusului si scurteaza, de asemenea, timpul de fierbere.
Sursa foto: pbs.ro