Connect with us

Revistateo.ro

fasole batuta

Aperitive

RETETA SUB 20 DE LEI: Fasole batuta. Stiai ca reteta buncii e SANATATE CURATA?

E o reteta pe care ai gustat-o cel putin odata in viata. Simpla sau cu un sos de ceapa calita, gustul de fasole batuta iti aminteste si tie de copilarie? Iata cat de simplu e sa o pregatesti!

Poate o stii sub numele de fasole batuta, facaluita sau frecata. Denumirea conteaza mai putin, important e doar ca aceasta reteta este delicioasa si sanatoasa. In plus, nici nu costa mult, este consistenta si de post. Iata cum s-o prepari:

INGREDIENTE

300 g fasole boabe

1 morcov
2 cepe
4 catei de usturoi
2 linguri de pasta de rosii
2 linguri de ulei
sare, piper, o foaie de dafin

PREPARARE

Curata fasolea si spal-o in mai multe ape. Las-o la inmuiat cateva ore (sau chiar peste noapte). Fierbe fasolea in cateva ape. Daca vrei sa scapi de acest chin, alege conserva de fasole, caci e la fel de buna.

Vei avea nevoie de o cana din apa in care a fiert fasolea sau de apa din conserva. Pentru a pregati fasole batuta, mai ai nevoie sa fierbi morcovul impreuna cu foaia de dafin. Pune in mixer sau in blender legumele si usturoiul. Subtiaza pasta adaugand usor usor apa. Potriveste de sare si piper.

Bineinteles ca poti manca aceasta fasole batuta ca atare, insa este foarte buna si cu un sos din ceapa calita.

Taie ceapa feliute sau cubulete si caleste-o in ulei pana devine aurie. Pune pasta de rosii si mai lasa cateva minute.

Daca alegi varianta de fasole batuta simpla, fara ceapa prajita, este cea mai sanatoasa forma in care poti consuma fasolea. Este o sursa excelenta de proteine si acizi grasi esentiali omega 3, foarte buni pentru sanatatea inimii. Are o cantitate mare de antioxidanti care ajuta la inlaturarea radicalilor liberi ce duc la cancer.

Sursa foto: recipes100.com

Reteta de POST: Iahnie de FASOLE

Ne aflam in plin post de Craciun si chiar daca trebuie sa te abtii de la anumite alimente, asta nu inseamna ca nu poti diversifica meniul. Iti prezentam o reteta traditionala de fasole, care este foarte gustoasa, chiar daca nu are afumatura sau pic de carne in ea.

Dupa cum bine stii de la mama sau bunica ta, fasolea trebuie lasata la inmuiat cu o seara inainte de a te apuca de gatit. Pregateste jumatate de kilogram de fasole, separa boabele de impuritati si lasa-le sa se inmoaie in apa rece peste noapte.

Mai ai nevoie de:

  • -o ceapa
  • -3 catei de usturoi
  • -3 linguri de bulion
  • -2 linguri de ulei
  • -1 morcov
  • -foi de dafin
  • -1 lingura cimbru uscat
  • -1 lingura marar uscat
  • -sare si piper dupa gust

Fasolea se fierbe in 3 ape, deci asigura-te ca in timp ce fierbi boabele in prima apa, o pregatesti pe a doua, deoarece aceasta trebuie sa fie fierbinte. Lasa fasolea sa fiarba cate 15 minute in fiecare apa, iar in a treia si ultima, adauga 2-3 foi de dafin. Dupa jumatate de ora, adauga o lingura de sare in oala. Intre timp, toaca marunt ceapa, morcovul si usturoiul. Intr-o cratita adanca, pune uleiul la incins, apoi adauga legumele tocate. Stinge cu putina apa din oala in care fierbi fasolea. Adauga bulionul si lasa la fiert pana obtii un sos dens. Strecoara boabele de fasole apoi adauga-le in sos, alaturi de zarzavaturile uscate. Sareaza si pipereaza dupa gust. Lasa mancarea sa dea in 2-3 clocote, apoi e numai buna de servit.

Spor la gatit si pofta buna!

Sursa foto: mancare.ro

CITESTE SI: 4 greseli pe care si tu le faci atunci cand postesti

1. Iei multe pastile.

Se recomanda ca in postul Craciunului sa eviti pe cat posibil medicamentele, chiar daca sunt din plante. Desigur, nu trebuie sa renunti la niciun tratament prescris de medic, insa daca postesti trebuie sa te consulti cu specialistul. El va decide in cele din urma daca alimentatia bazata exclusiv pe vegetale interactioneaza cu reteta prescrisa si daca poti tine postul in aceste conditii sau nu.

2. Nu mananci suficiente fructe si legume.

In perioada postului renunti la a mai consuma carne, astfel ca este foarte important sa iti iei proteinele din alte surse. Drept urmare, include in alimentatia ta seminte de chia, quinoa, fasole sau avocado. In cele 40 de zile de post este indicat sa te axezi mai mult si pe consumul de fructe si legume. Nu uita ca merele, perele, bananele sau ananasul au si un continut ridicat de vitamine si minerale, foarte necesare in perioada rece.

3. Sari peste micul dejun.

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, asa ca nu ar trebui sa sari peste ea, mai ales in postul Craciunului. Trebuie sa te hranesti bine in aceasta perioada, astfel ca micul dejun ar trebui sa fie consistent si sa includa neaparat cereale integrale, pentru un plus de energie si o senzatie de satietate mai mare.

4. Faci prea mult sport.

Nu uita ca atunci cand postesti consumul de proteine scade, astfel ca nu este indicat sa faci la fel de mult sport ca si pana acum. Incearca sa eviti exercitiile fizice dificile si mizeaza mai degraba pe plimbari moderate.

In concluzie, aceste 4 greseli pe care si tu le faci atunci cand postesti ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru tine. Nu uita ca trebuie sa iti iei proteinele si vitaminele din alta parte, acum ca ai renuntat la carne, lactate si oua.

Sursa foto Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Aperitive

To Top