Deserturi
Mucenici moldovenesti (Sfintisori) – Reteta
Mucenici moldovenesti (Sfintisori) – Reteta. Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii.
In aceasta zi, se trece la curatenia gospodariei, dandu-se foc gunoaielor stranse numai cu foc adus din casa, pentru a aduce caldura din casa si afara. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde.
De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc. De asemenea, se mananca mucenici!
In multe zone ale tarii se fac in aceasta zi mucenici muntenesti, astazi am ales sa va prezentam o reteta moldoveneasca.
Ingrediente mucenici moldovenesti
Faina alba calitate superioara – 550 g
Drojdie instant – 1 buc – 1 plic
Lapte – 125 ml laptele sa fie cald, nu fierbinte – sau apa in post (daca folositi doar lapte puneti 200ml, daca le combinati puneti jumatate / jumatate)
Zahar – 150 g
Oua – 1 buc plus 1 galbenus pentru uns – in post nu puneti oul
Unt – 80 g in varianta de post inlocuiti untul cu ulei
Sare – 1 lingurita
Miere – 2 linguri
Nuca taiata marunt sau macinata – 100 g
Mod de preparare Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
Intr-un bol puneti faina, sarea, drojdia uscata si zaharul. Adaugati oul, untul, laptele si apa si framantati cam 25- 30 de minute pana se formeaza un aluat elastic si nelipicios. Apoi il lasati sa creasca cam 1 ora intr-un bol acoperit cu un prosop.
Dupa ce a trecut timpul de dospire aluatul se scoate pe masa (presarata cu putina faina) si se imparte in 20 de bucati, apoi li se da forma si se impletesc.
Se pun in tava (acoperita cu hartie de copt) si se lasa inca o ora la dospit. Cand sunt crescuti frumos, ungeti mucenicii cu galbenus de ou. Mai apoi ii coaceti la 180 de grade pana devin aurii. Aproape ati terminat de facut mucenicii muntenesti!
Cand i-ati scos cu ajutorul unei pensule ungeti mucenicii cu sirop de zahar sau miere, apoi presarati din abudenta cu nuca macinata.
Pofta buna! Voi ce retete aveti pentru mucenici moldovenesti, numiti si sfintisori?
Sursa:
Mihaela-Loredana
2014-03-06T16:39:38+02:00 at 2014-03-06T16:39:38+02:00
suntem in post Teo! Deci fara oua, lapte s.a.m.d
Te pup!
elena
2014-03-06T18:23:54+02:00 at 2014-03-06T18:23:54+02:00
si cantitatile? le vreau! 🙂
simona
2014-03-06T18:45:36+02:00 at 2014-03-06T18:45:36+02:00
si cat unt ca nu scrie la ingrediente ?
Adrian Vrauko
2014-03-06T18:55:54+02:00 at 2014-03-06T18:55:54+02:00
80g de unt. Acum apar ingredientele.
silvia
2014-03-06T19:41:36+02:00 at 2014-03-06T19:41:36+02:00
80gr ,citeste mai bine………….
simona
2014-03-06T20:54:10+02:00 at 2014-03-06T20:54:10+02:00
imi cer scuze nu am vazut prima data
elena
2014-03-06T19:37:55+02:00 at 2014-03-06T19:37:55+02:00
ei, asa da!
vasilica
2014-03-06T20:18:16+02:00 at 2014-03-06T20:18:16+02:00
Aceasta reteta o face si mama mea de peste 50 de ani,si nu e moldoveanca deloc,getbeget dobrogeanca cu unele radacini oltenesti.
Lily
2014-03-07T19:08:22+02:00 at 2014-03-07T19:08:22+02:00
Nu înțeleg un lucru nu am făcut niciodată si nu știu ,la ingrediente zice numai de lape sau apa in post nu de amindoua deoarece in descriere spune ca sa adăugăm laptele SI apa, ori este SAU ( greșeală de tipărire ?),nu știu ,m-a ajuta cineva cu un sfat?
Adrian Vrauko
2014-03-07T19:24:51+02:00 at 2014-03-07T19:24:51+02:00
Buna Lily,
Daca vrei sa folosesti lapte ai nevoie in total de 200 ml de lapte, daca vrei sa folosesti doar apa 200 ml apa, daca vrei sa le combini: 120 / 100.
georgeta lazar
2014-03-08T13:53:39+02:00 at 2014-03-08T13:53:39+02:00
n-am nimis impotriva retetei,dar….suntem in post!!!
georgeta lazar
2014-03-08T13:57:20+02:00 at 2014-03-08T13:57:20+02:00
scuze…am vazut ca se poate aplica si la acest moment,oricum asa procedez si eu,pt ca nu fac mucenici DECAT acum,va urez o zi frumoasa!!
georgeta lazar
2014-03-08T13:59:34+02:00 at 2014-03-08T13:59:34+02:00
poti renunta la ingredientele”de dulce”draga mea:)
Ana-Maria
2014-03-09T13:57:09+02:00 at 2014-03-09T13:57:09+02:00
F bună reţeta 🙂 10 puncte. Cine vrea să facă de post,să caute alte reţete,sau să citească bine reţeta,că sunt specificate variantele pt post 😛 Eu am făcut și e un deliciu
elena ghe
2015-03-02T20:26:13+02:00 at 2015-03-02T20:26:13+02:00
Drojdia instant e cea de bere …si cate grame trebuie sa aiba???multumesc
anisoara murariu
2015-03-03T17:14:37+02:00 at 2015-03-03T17:14:37+02:00
eu ii facpe cei din muntenia.ori fac macinici mici cu mana s au ii cumpar din supermarket ii pun la fiert.pina se fierb binisor nici prea tare ca se farama apoi pun zahar vanilie scortisoara si la urma nuca macinata toate dupa gust. pofta buna
elena
2015-03-04T21:22:45+02:00 at 2015-03-04T21:22:45+02:00
buna reteta ptr.mucenici.Teo te rog sa-mi spui tu cum ai slabit ?ce dieta ai urmat ? sau ai uzat paloncinul gastric ?
silvioara
2015-03-07T21:28:28+02:00 at 2015-03-07T21:28:28+02:00
si fac reteta asta de cred vrio 30 ani si sunt fff buni
monica
2015-03-07T21:53:35+02:00 at 2015-03-07T21:53:35+02:00
Anul acesta vreau sa încerc o altă rețeta:un pahar de apă , unul de ulei , un praf de sare , drojdie 1/2 cub , făină cât cuprinde , o mana buna de stafide , frământ bine , acopăr vasul cu un prosop ud și las să crească , formez sfinții , îi coc , ung cu miere peste tot șii tăvălesc prin nucă de cocos.Am sa-i fac luni. …se mănâncă repede.
Rodica
2015-03-10T19:33:21+02:00 at 2015-03-10T19:33:21+02:00
Am incercat de doua ori reteta si nu mi-au crescut deloc.Sunt f f dulci mucenicii si poate de asta nu cresc.!