Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

România rămâne fără premier. Mihai Tudose și-a depus demisia, la cererea partidului

Pentru a doua oară, Partidul Social Democrat scapă de propriul său premier. După Sorin Grindeanu, Mihai Tudose este al doilea politician în ultimul an care e nevoit să plece de la Palatul Victoria după numai câteva luni de guvernare.

Doar 4 persoane din Comitetul Executiv al PSD au votat pentru menținerea în funcție a lui Mihai Tudose. Ceilalți 63 au votat plecarea sa. PSD își retrage, așadar, sprijinul politic.

România intră într-o nouă criză politică

Conform unor surse, 30 de organizații județe au semnat luni la prânz în biroul lui Liviu Dragnea o cerere pentru retragerea sprijinului politic pentru premieru Tudose. Se pare că președintele PSD le-a cerut imperativ președinților de organizație să semneze declarația, notează huff.ro.

Robert Negoiță, primarul din sectorul 3, a criticat decizia lui Dragnea:

„Un singur lucru vreau să spun.

Am auzit că la cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, s-au strâns semnături de la președinții de organizații județene.

Dacă lucrul ăsta s-a întâmplat, mi se pare că e profund în neregulă, este profund neprincipial. Noi trebuie să promovăm normalitatea și chestiunile principiale.

Să chemi președinții pe rând și să-i influențezi să semneze, mi se pare profund neprincipial.

Un alt aspect. De ce trebuie să luăm astăzi o decizie, așa repede? Ce arde?

Deciziile importante se iau cu multă înțelepciune, cu mult calm și cu o analiză profundă. Prea luăm decizii foarte importante fără să ne consultăm și fără să analizăm îndeajuns.”

„Câțiva membri din CEx au propus ca votul pe retragerea sprijinului politic pentru premier să fie unul secret. Scenariul a fost îmbrățișat de tabăra care îl susține pe premierul Tudose, însă este contestată vehement de susținătorii lui Liviu Dragnea”, scrie știripesurse.ro.

26 iunie 2017 – ziua în care Tudose a devenit premier al României

Președintele României, Klaus Iohannis a chemat atunci partidele politice pentru consultări cu privire la noul premier al României. Coliția majoritară în parlament, PSD-ALDE l-a propus pe Mihai Tudose în funcția de prim-ministru.

Decizia președintelui a fost anunțată într-o conferință de presă în 26 iunie, la ora 20:00.

Klaus Iohannis a anunțat decizia sa cu privire la noul premier
Actualizare 20:00 – Președintele României a anunțat decizia sa cu privire la noul premier. Mihai Tudose a fost acceptat de președintele României și va prelua functia de prim-ministru. Mihai Tudose a fost propus de PSD-ALDE.

Declarațiile președintelui

PSD-ALDE susțin că au în continuare o majoritate în parlament

Partidele din opoziție nu au avut propuneri concrete în funcția de prim-ministru

Criza politică prin care trecem dăunează grav României

Trebuie să avem foarte repede un nou guvern

Având în vedere toate acestea îș desemnez pe Mihai Tudose prim-ministru pentru a elabora cât mai rapid o agendă care să permită elaborarea procedurilor parlamentare cât mai curând.

Cine este Mihai Tudose

Mihai Tudose (n. 6 martie 1967, Brăila, România) este un politician român, ales deputat de Brăila în Parlamentului României din partea Partidului Social Democrat (PSD), și care îndeplinește funcția de prim-ministru al României din 29 iunie 2017.

În perioada 1991-1995 a urmat cursurile Facultății de Științe Juridice și Administrative, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, București[1], iar apoi, în 2001, un curs postuniversitar, „Management și gestiunea afacerilor”, în cadrul Facultății de Științe Economice a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

În 2002 a urmat un curs de specializare la Bruxelles, referitor la controlul parlamentar al forțelor armate NATO.

În 2006 a urmat diferite cursuri; un curs postuniversitar în domeniul securității naționale, în cadrul Colegiului Superior de Securitate Națională, Serviciul Român de Informații, un curs de specializare pentru cadre de conducere (Senior Executive Seminar; SES), în cadrul Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate Națională (George C. Marshall European Center for Security Studies) din Garmisch-Partenkirchen, Germania și un curs de specializare postuniversitar în cadrul Colegiul Național de Apărare, București.

În perioada 2006-2007 a efectuat un master în „Politici Economice Europene” la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București și un curs postuniversitar „Managementul comunicării și relații publice” în cadrul Facultății de Științe Economice a Universității „Dunărea de Jos”.

În 2007 și-a completat studiile cu un curs de specialitate privind „Analiza și rezolvarea conflictelor armate” la Georgetown University, Statele Unite ale Americii, în colaborare cu Colegiul Național de Apărare.

Tot în 2007 a mai urmat niște cursuri de formare profesională postuniversitară „Relații internaționale și integrare europeană” la Institutul Diplomatic Român, institut finanțat prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

În 2010 a obținut titlul de doctor în domeniul Științe Militare și Informații, protecția infrastructurilor critice, conferit de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top