Connect with us

Revistateo.ro

Romanii din Diaspora trebuie sa contribuie la statul roman cu 5,5% din salariu

Stiri

Romanii din Diaspora trebuie sa contribuie la statul roman cu 5,5% din salariu

Romanii din Diaspora primesc o veste neasteptata. Acestia sunt nevoiti ca de acum inainte sa contribuie cu ban la statul roman, conform modificarilor facute in Codul Fiscal, daca nu isi declara veniturile.

Noul Cod Fiscal ii taxeaza pe romanii plecati sa munceasca in strainatate cu 5,5% din salariul pe care il iau. Absolut toti romanii plecati afara sunt obligati sa achite o contributie de 5,5% din salariu statului roman.

Incepand cu acest an, contributia integrala la CASS nu va mai fi platita de o persoana coasigurata din familie, care contribuie deja la sistemul de sanatate. Romanii care sunt plecati in strainatate si nu realizeaza venituri, respectiv nu le declara, sunt obligati sa declare la ANAF pentru a fi luati in evidenta situatia lor financiara, scrie avocatnet.ro si noulcodfiscal.ro.

Iata ce scrie in articolul 130 din Noul Cod Fiscal:

„(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) şi cele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 59 alin. (2) datorează impozit pentru veniturile obţinute din străinătate.

(2) Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia.
(3) Pentru veniturile obţinute din străinătate de natura celor obţinute din România şi neimpozabile în conformitate cu prevederile prezentului titlu se aplică acelaşi tratament fiscal ca şi pentru cele obţinute din România.
(4) Contribuabilii care obţin venituri din străinătate conform alin. (1) au obligaţia să le declare, potrivit declaraţiei specifice, până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului.
(5) Organul fiscal stabileşte impozitul anual datorat şi emite o decizie de impunere, în intervalul şi în forma stabilite prin ordin al preşedintelui A.N.A.F.
(6) Diferenţele de impozit rămase de achitat, conform deciziei de impunere anuală, se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează şi nu se datorează sumele stabilite potrivit reglementărilor în materie privind colectarea creanţelor bugetare”

Romanii pot plati aceasta contributie la stat trimestrial, iar in cazul refuzului de plata vor suporta amenzi usturatoare.

Taxe consulare eliminate

Pe de alta parte, incepand cu acest an, s-au eliminat o serie de taxe ce ii vizau pe romanii plecati in strainatate. Este vorba de celebrele deja taxe consulare, care ii impovarau pe romani. Din acest an nu se mai plateste eliberarea unui titlu de calatorie sau a unui pasaport. Acesta costa 40 de euro. Tot 40 de euro costa si legalizarea unei semnaturi a unui traducator pentru diferite acte. Taxa a fost scoasa. Romanii scoteau bani din buzunar si pentru legalizarea semnaturii sau a sigiliului MAE, aplicate pe acte oficiale. Suma de care au scapat din acest an este de 30 de euro.

CITESTE SI: Atentie! Romanii din strainatate vor fi TAXATI in TARA! S-a aprobat noul cod fiscal! Iata si de ce

Si pentru inregistrarea casatoriei la misiunile diplomatice ale Romaniei romanii trebuiau sa plateasca. Suma de 90 de euro a fost eliminata. Alte taxe care din 2017 sunt de domeniul trecutului sunt cele platite pentru eliberarea unui extras de stare civila (30 de euro) si eliberarea unui duplicat al acestui act (45 de euro).

2 Comments

2 Comments

  1. Ma-ta

    2017-01-11T17:24:43+02:00 at 2017-01-11T17:24:43+02:00

    Diacritice va rog

  2. Roxanna Sandberg

    2017-01-12T08:44:18+02:00 at 2017-01-12T08:44:18+02:00

    De unde ati luat aceasta „informatie”? Sunteti intr-o eroare si confuzie totala. Ati fost la ANAF sau la Ministerul de Finante sa intrebati? Ati vazut scris negru pe alb in MO? Nu. Corect? Eu am facut asta anul trecut cand am venit in Romania. Zvonul circula de ceva timp pe fb. Aceasta informatie privind impozitarea romanilor din diaspora nu este adevarata. Si in ceea ce priveste taxele consulare, va rog sa documentati mai bine. Ati omis sa adaugati taxa de cetatenie, iar taxa de pasaport aici este/era 1000 kr. Nu stiu unde ati citit 40€. Mai bine nu mai scrieti nimi, decat sa scrieti prost.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top