Naturiste
Rosie sau alba? Care ceapa este mai buna pentru sanatatea ta?
Ceapa este una dintre cele mai sanatoase legume, daca nu chiar cea mai bogata in beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, atunci cand vorbim despre aceasta minune a naturii avem doua variante: ceapa rosie si ceapa alba. Care este mai buna pentru sanatatea ta?
PROPRIETATILE CEPEI ALBE
1. Ceapa alba este bogata in vitamine (A, B si C), calciu, magneziu, fosfor, fier si potasiu. Principalul ei ingredient este alicina, componentul caruia i se atribuie o serie de caracteristici medicinale precum efectul antiinflamatoriu si antioxidant.
CITESTE SI: TINE O CEAPA TAIATA IN INCAPERE SI VEZI CE SE INTAMPLA
2. Ceapa alba este unul din cei mai puternici cardioprotectori care exista sub forma naturala. Alicina regleaza nivelul de colesterol din sange si mentine elasticitatea arterelor, curatandu-le de grasimile rele. Consumata regulat, ceapa alba previne bolile de inima cu pana la 15%.
PROPRIETATILE CEPEI ROSII
1. Ceapa rosie este mai bogata in antioxidanti decat ceapa alba datorita unui continut mai ridicat de antocianina, acel pigment care ii da culoare si tine la departare cancerul si bolile cardiovasculare. Antocianina este o substanta recunoscuta si pentru tratarea problemelor urinare si amanarea imbatranirii celulelor.
2. Ceapa rosie contine mai multa quercitina decat cea alba, un nutrient bomba cu puteri antioxidante nemaiintalnite la alte alimente. Acest antioxidant protejeaza celulele de formarea tumorilor maligne si favorizeaza circulatia sanguina. Quercitina este des folosita ca terapie in diferite tratamente medicale impotriva bolilor de inima, a cataractei sau a diabetului.
3. Ceapa rosie este un adevarat combatant al diabetului. Potrivit cercetatorilor din statul Al Jazirah (Sudan), glucocianina stimuleaza segregarea sucului pancreatic care ajuta la descompunerea grasimilor, proteinelor si carbohidratilor.
4. Ceapa rosie este recomandata si pentru tratarea sau ameliorarea durerilor cauzate de ostoeoporoza. Cercetatorii din Berna (Elvetia) sustin ca unul din componentele cheie din ceapa rosie, calcitina, ajuta la insanatosirea oaselor.
Avand in vedere lista proprietatilor de mai sus, castigatoare este ceapa rosie.
Sursa foto: salud.univision.com