Detoxifiere
Ruxandra Constantina, medic specialist, ne explica ce inseamna detoxifierea si la ce ne ajuta
Am stat de vorbă cu Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competență apifitoterapie, biorezonanță și iridologie, ca să aflăm ce-i face rău organismul și dacă detoxifierea e o soluție.
Există tot mai multe păreri pro și contra curelor de detoxifiere. Mulți medici alopați consideră că, odată ce organismul nostru are propriile metode de detoxifiere, ce rost mai are să urmăm, periodic, aceste cure; unii merg și mai departe, considerînd că ele pot fi chiar nocive pentru corpul nostru.
De cealaltă parte, sunt naturopații, care consideră absolut necesare și indispensabile asemenea cure, fără de care cu toți ne-am îmbolnăvi sau am face cancer.
Ca întotdeauna, adevărul este la mijloc. Da, organismul nostru se detoxifică singur, zilnic, altfel am fi murit de mult; dar și capacitățile sale de purificare, de eliminare și neutralizare a toxinelor, micro-organismelor patogene, poluanților, sunt limitate.
Vrem sau nu, să nu uităm că mâncarea coține tot mai multe „urme” de pesticide, erbicide, este plină de aditivi sintetici, modificatori de gust, emulgatori. Atmosfera este deosebit de poluată și există tot mai mulți adepti ai „dependențelor”, fumat, alcool în exces, droguri, mâncare fast-food. În plus, produsele de îngrijire personală (săpun, pastă de dinți, deodorante, creme de față sau corp), dar și cele de curățenie au o concentratțe crescută de substanțetoxice.
Toate acestea acționează prin efect cumulativ, adică nu ne omoară imediat, ci ne îmbolnăvesc în timp, ne scad imunitatea, ne perturbă digestia, ne provoacă dezechilibre hormonale, ne îmbătrânesc prematur, atât la interior, la nivelul fiecarei celule, cât și la exterior, aparitia ridurilor, ne scad energiile vitale.
Deci, da, este bine să urmăm cure de detoxifiere periodică; sunt recomandabile la fiecare schimbare de anotimp, pentru a pregăti organismul și a-l ajuta să se adapteze noilor condiții atmosferice, alimentației de sezon.
La fel, după o perioadă în care am abuzat de proteine și grăsimi animale, prăjeli, alimente aditivate din comerț, dulciuri concentrate în exces sau după un tratament prelungit cu medicamente, anticoncepționale, antibiotice.
Putem ajuta organismul să se curețe de toxinele acumulate și să funcționeze la parametrii optimi.
Perioada aceasta, care urmează după sărbătorile de iarnă, este una propice efectuarii cu succes a unei cure de detoxifiere. Care este rolul ei?
Îmbunătățirea digestiei, refacerea florei microbiene colonice, creșterea imunității, detoxifierea și regenerarea ficatului, greu lovit de supraabundența alimentară și consumul de alcool, creșterea alcalinității organismului.
Astfel, dacă vă simțiți obosiți, nervoși, somnolenți, aveți o digestie dificilă, dureri cap, amețeli, pielea e mai lipsită de strălucire, uneori cu apariția unor pete și alergii, organismul vă dă un semnal de alarmă, de care trebuie să țineți cont!
O astfel de cură poate dura o zi, o săptamână sau sau chiar 30 zile.
Medicul Ruxandra Constantina recomandă curele mai scurte, dar periodice.
Mai pe scurt, o zi sau două pe săptamănă nu mâncăm produse animale, prăjeli, conserve, patiserie, mezeluri, dulciuri, făină albă, zahăr, fără alcool și țigări. Este bine venită hrana-vie: salate, legume, fructe.
Sau, de exemplu, după sărbătorile de Crăcin, timp de 7 zile renunțăm la carne, fast-food, prăjeli și mîncăm supe/ciorbe de legume, salate colorate și asortate (roșii cherry, ardei gras roșu, portocaliu sau verde, salată verde, castraveți, varză albă/roșie, kale) asezonate cu ulei presat la rece de măsline sau cânepă; adaugați condimente aromate (mentă verde, mărar, pătrunjel, ghimbir, busuioc), plus semințe de in, susan, dovleac. Nu uitați de crucifere, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, fierte la aburi, fructe proaspete, mere, pere, citrice sau deshidratate, afin, merisor, goji.
Suplimentăm hidratarea cu apă cu lamaie, 1-2 pahare dimineața pe stomacul gol sau seara, înainte de culcare, ceai verde, alb, negru, oolong, pu-erh, aproximativ 2-3 căni pe zi, la care adaugăm zeamă de lămîie.
Ceaiurile folosite în această perioadă trebuie să o detoxifiere la nivel hepato-biliar, digestiv, renal, circulator.
Cele mai bune sunt ceaiul de soc , păpădie, anghinare, urzică, coada-calului, mesteacăn, merișor, afin, fenicul, brusture, rozmarin sau cicoare, câte 2-3 căni/zi.
Înainte de a începe o cură de detoxifiere este bine să consultați un medic apifitoterapeut, care vă poate prescrie o dietă și un tratament naturist personalizat, cu maxim de efecte terapeutice. Persoanele cu afecțiuni cronice, cardiace, renale, diabet zaharat, trebuie să urmeze astfel de cure doar la indicația și sub supravegherea unui medic.
Nu uitați că excesele nu sunt bune!
Nici trecerea de la post la abuzul alimentar, nici invers, în general trecerea bruscă de la supraabundență la diete restrictive, nu sunt benefice organismului.
Moderația și cumpătarea trebuie să fie cuvintele de ordine! În plus, acordați-vă răgazul și plăcerea efectuarii câtorva ședințe de reflexoterapie, drenaj limfatic, masaj relaxant, echilibrare energetică, ce vă vor accelera metabolismul, vor îmbunătăți funcțile organismului, vă vor ajuta să vă restabiliti tonusul fizic și psihic!