Connect with us

Revistateo.ro

S-A SCHIMBAT CODUL MUNCII. Veste FOARTE BUNĂ pentru muncitori

Inedit

S-A SCHIMBAT CODUL MUNCII. Veste FOARTE BUNĂ pentru muncitori

Camera Deputaților a făcut modificări la Codul Muncii, astfel încât concediul de odihnă al angajatului să nu fie pierdut chiar și dacă acesta este în incapacitate de lucru. Noile reglementări aduse de deputați într-un proiect de lege mai aerisit privind drepturile angajaților vine cu modificări importante.

Astfel că, actualul Cod al Muncii prevede ca angajatul să primească atâtea zile de concediu de odihnă câte zile de muncă a efectuat, adică un concediu proporțional cu activitatea la serviciu. Lucrurile însă nu vor mai sta așa, odată cu noul proiect de lege. Concediul de odihnă neefectuat de salariat va trebuie asigurat de angajator în anul următor, în primele 18 luni.

CITEȘTE ȘI: COMPLEXUL FEMEII ȘOMERE

De asemenea, perioadele de incapacitate de muncă justificate nu vor scădea din zilele de concediu de odihnă. Articolul 146 din noul Cod al Muncii stipulează schimbările aduse de parlamentari: compensarea concediului de odihnă în bani este posibilă doar dacă se încetează contractul de muncă al angajatului; „în cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”.

Noul cod al Muncii le protejează și pe mămici, astfel că, potrivit modificărilor din articolul 145, „perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată”. Dacă concediul de odihnă intervine în timpul unei situații neprevăzute în care o mămică este obligată să își îngrijească copilul bolnav, concediul de odihnă va fi întrerupt, întrucât temeiul este justificat, noua logică a Codului Muncii precizând că mama respectivă nu se odihnește ci are grijă de copil. Astfel, odată cu întreruperea concediului de odihnă, zilele care rămân vor fi recuperate de angajată sau angajat în perioada următoare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top