Connect with us

Revistateo.ro

Sâmbăta lui Lazăr. Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Credinta

Sâmbăta lui Lazăr. Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Sâmbătă, pe 31 martie, este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși. Sâmbăta dinaintea Floriilor, sau Sâmbăta lui Lazăr reprezintă pentru creștini o zi în care a avut loc o minune. Lazăr a fost înviat de Iisus la patru zile de la moartea acestuia. Iată ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii.

Sâmbăta lui Lazăr. Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Se pare că învierea lui Lazăr reprezintă cea mai mare minune a lui Iisus. În același timp este și pentru credincioși o garanție a propriei lor învieri.

Se spune că după ce a fost înviat, Lazăr a mai trăit 30 de ani. În tot acest timp, el s-a hrănit numai cu fructe. De asemenea, se mai crede și că Maica domnului i-a creat lui Lazăr un omofor pe care i l-a dăruit. Un alt lucru care trebuie menționat este acela că Lazăr nu a mai zâmbit niciodată după ce a fost înviat de Iisus. Se spune că cele patru zile în care a stat în mormânt l-au marcat foarte tare.

CITEȘTE ȘI: Traditii, obiceiuri si superstitii de Florii

CITEȘTE ȘI: Tradiții și superstiții de Floriile catolicilor (25 martie 2018)

CITEȘTE ȘI: Ce sa nu faci de Florii

Se spune că în această zi, gospodinele nu trebuie să toarcă. Dacă vor face acest lucru, atunci cei adormiți, care așteaptă la poarta Raiului, vor veni printre cei vii.

Tot în sâmbăta lui Lazăr, gospodinele gătesc plăcinte pe care le vor da de pomană rudelor, vecinilor sau musafirilor. Tinerele trebuie să planteze flori. Se crede că numai florile care sunt sădinte în ziua aceea vor fi mai frumoase, mai bogate.

În unele zone rurale din România, există obiceiul ca fetițele să se îmbrace cu rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, și să meargă la colindat. Ele vor spune povestea lui Lazăr, care a murit tânăr. Sunt întâmpinate de oameni cu ouă. Acestea ar trebui să fie încondeiate în Joia Mare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top