Connect with us

Revistateo.ro

Sambata Sfantului Teodor sau a colivelor

Stiri

Sambata Sfantului Teodor sau a colivelor

Prima sambata din Postul Sfintelor Pasti este cunoscuta sub numele de Sambata colivelor sau Sambata Sfantului Teodor Tiron. Astazi incep pomenirile celor trecuti la cele vesnice. Toate pomenirile se vor face de acum in fiecare sambata din Postul Pastelui, pana in sambata Floriilor.

Sambata Sfantului Teodor sau a colivelor

Praznicul Sfantului Mucenic Teodor Tiron este cea mai veche sarbatoare fixa dupa Karabnivov.  Sfantul Mucenic Teodora Tiron a fost foarte popular in timpul sau, motiv pentru care il pomenim astazi.

CITESTE SI: Cea mai puternica rugaciune catre Sfantul Ioan Gura de Aur

CITESTE SI: PARINTELE ILARION ARGATU : cea mai mare invatatura si cea mai puternica rugaciune

In timpul domniei tiranice a imparatului Iulian Apostatul, acesta a dat ordin sa se stropeasca produsele care se vindeau la piata cu sangele animalelor. Astfel el isi dorea sa intineze prima saptamana din postul crestinilor, batjocorindu-i. Mucenicul Teodor s-a aratat in vis lui Eudoxie, care era atunci arhiepiscop. Sfantul i-a aratat ce plan are maleficul imparat si i-a oferit si o solutie. El l-a sfatuit pe mai marele bisericii sa fiarba grau si sa il imparta tuturor locuitorilor Constantinopolului, pentru ca ei sa nu fie nevoiti sa mearga la piata.

Sambata Sfantului Teodor sau a colivelor

Dupa aceasta intamplare, arhiepiscopul a poruncit tuturor credinciosilor din teritoriu sa il serbeze in Mucenicul Teodor in fiecare an, la finalul primei saptamani din Postul Pastelui.

In aceasta zi sfanta crestinii de pretutindeni se roaga la Sfantul Mucenic Teodor Tiron si se bucura, totodata, ca prima saptamana de nevointa din Postul Mare a trecut cu bine. Astazi se merge la biserica cu cate o coliva pentru cei adormiti. La slujba nu se canta „Aliluia”, ca de in sambetele obisnuite, ci „Dumnezeu este Domnul”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top