Connect with us

Revistateo.ro

Pe 20 februarie incepe Saptamana Alba. Exista cateva traditii si obiceiuri pe care ortodocsii le respecta in aceasta perioada. Afla care sunt ele.

Stil de viata

Saptamana Alba: obiceiuri si traditii. Ce nu trebuie sa faci in aceasta saptamana dinaintea postului Pastelui

Data de 20 februarie marcheaza inceputul Saptamanii Albe. In acesta saptamana ortodocsii nu mai consuma carne, dar miercuri si vineri au dezlegare la lactate, peste si oua. Zilele acestea apar in calendar insotite de cuvantul „harti”, ceea ce inseamna ca sunt zile de dezlegare a postului. De asemenea, in cele doua zile nu are loc Sfanta Liturghie. Zilele Saptamanii Albe au denumiri specifice. De asemenea, potrivit credintei populare, sunt unele lucruri pe care nu ar trebui sa le faci in perioada aceasta.

Saptamana Alba: obiceiuri si traditii

Prima zi a Saptamanii Albe poarta numele de Lunea alba sau Lunea burdufului. Asta pentru ca atunci este taiat burduful pentru branza. Se spune ca in cea de-a doua zi a saptamanii sau Martea alba este indicat sa mananci branza. Daca vei spala haine sau iti vei face baie, atunci iti va albi parul. A treia zi a Saptamanii Albe este cunoscuta si sub numele de Miercurea alba. De asemenea, este bine sa eviti sa iti speli parul, pentru ca altfel vei albi prematur.

Ziua de joi a acestei saptamani poarta numele de Joia necurata. Femeile ar trebui sa spele camasile pentru a fi albe pe parcursul anului. Insa nu au voie sa toarca, altfel isi pun in pericol sotii care sunt in padure cu diverse treburi. Un alt lucru ce trebuie mentionat in legatura cu ziua de joi este acela ca mai poarta o denumire: Joia furnicilor. Femeile vor face turte folosind malai sau faina. Le vor pune pe musuroi pentru ca insectele sa aiba cu ce sa se hraneasca, iar in timpul verii sa nu le aduca pagube.

In ziua de vineri nu se mananca decat seara. Ortodocsii tin post in timpul zilei si se roaga. Astfel, isi vor curata sufletul, iar in casa totul va fi bine. In anumite zone rurale ale tarii in special tinerii respecta aceste obiceiuri pentru a avea o casnicie fericita si cu noroc. In ziua de sambata, cunoscuta si ca Sambata alba este bine sa nu se toarca. Altfel, fructele vor face viermi. Daca vrei sa te speli pe cap, desi ar fi bine sa eviti lucrul acesta, atunci ar trebui sa pui in apa o bucata de branza. Ultima zi a saptamanii, duminica, marcheaza lasata secului de branza. Este, de asemenea, ultima zi dinaintea Postului Pastelui.

Surse foto: doxologia.ro

Articole pe aceeasi tema:

Ritual cu lumanare pentru imbogatire

Ritualul de magie alba care alunga bolile

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top