Stil de viata
Saptamana Patimilor: Joia Mare
In Joia Mare se amintesc patru evenimente majore: spalarea picioarelor ucenicilor de catre Iisus Hristos, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda.
In Joia Mare, nu se face curat deoarece ultima zi pentru treburi casnice in Saptamana Patimilor este miercurea. De asemenea, tot Joia Mare, femeile nu trebuie sa uite de prepararea prescurei de paste, a pascutei, a cozonacilor si de vopsirea oualor rosii. Tot joia se fierbe si sunca de Paste. Vinerea nu se gateste deloc, si, prin urmare, ultima zi pentru gatit este joia.
Ce se intampla cu lumanarile aprinse azi, in Joia Mare
Se aprind cate 12 lumanari, care ii simbolizeaza pe cei 12 apostoli. “In fiecare luna se aprinde cate o lumanare dintre cele 12. Lumanarile se aprind la inceput de luna, in zile importante cum ar fi ziua nasterii, casatoriei, sau ziua botezului. Cu aceasta lumanare trebuie sa existe o legatura sufleteasca. Ziua de joi este o zi importantă pentru festania casei”, a explicat parintele Roman Pintea pentru Adevarul.
In Joia Mare se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul Hristos. Acesta da o adevarata pilda de smerenie, zicand: „Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalt voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora; Ca v-am dat voua pilda, ca precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi.”(IOAN 13,12-15). Tot in aceasta zi are loc Cina cea de Taina, in cadrul careia Iisus frange painea si le-o imparte ucenicilor sai alaturi de un pahar de vin, acestea reprezentand trupul si sangele Sau.
Iisus stie ca va urma curand momentul in care vor veni clericii sa il prinda, asa ca se retrage in gradina Ghetsimani si se roaga Tatalui Ceresc. ,,Precum M-ai trimis pe Mine in lume, si Eu i-am trimis pe ei in lume. Pentru ei Eu Ma sfintesc pe Mine Insumi, ca si ei sa fie sfintiti intru adevar.” (IOAN 17, 17-23).
CITESTE SI: TRADITII DIN SAPTAMANA MARE SI PREGATIRILE PENTRU INVIERE
VEZI CE SE FACE IN:
–> Lunea MARE
–> Martea MARE
–> Miercurea MARE
–> Joia MARE
–> Vinerea MARE
–> Sambata MARE
Mai apoi, in timp ce le vorbea apostolilor pentru ultima data, Iuda impreuna cu arhiereii au sosit la fata locului. Asa cum stabilisera, Iuda vine sa Il sarute pe Manturitorul pentru ca ceilalti sa stie pe cine trebuie sa prinda. „Si indata, apropiindu-se de Iisus, a zis: Bucura-Te, Invatatorule! Si L-a sarutat. Iar Iisus i-a zis: Prietene, pentru ce ai venit? Atunci ei, apropiindu-se, au pus mainile pe Iisus si L-au prins.”(MATEI 26,47-50)
In Joia Mare se face ultima pomenire a mortilor din Postul Mare. Se tine ca deobicei slujba deniei, iar preotul iese din altar purtand crucea lui Iisus in spate si zicand „Astazi a fost spanzurat pe lemn Cel ce a spanzurat pamantul pe ape”. In aceasta zi se vopsesc oale, care trebuie sa aiba doar culoarea rosie reprezentand sangele Mantuitorului.
Ce nu este bine sa faci in Joia Mare
In Joia Mare nu se face curat. De asemenea, nu este bine sa te certi cu cineva, sa porti dusmanie. Este bine sa ii ierti pe cei care ti-au gresit. In acesta zi se pregatesc cozonacii, se vopsesc ouale si se pregatesc si alte feluri de mancare deoarece in ziua urmatoare nu este bine sa se gateasca ceva.
Sursa foto: apaceavie.ro