Credinta
Sărbătoare 16 august 2018
Sărbătoare 16 august 2018. Astăzi, conform calendarului crștin-artodox, este o sărbătoare notată cu cruce neagră. Este vorba despre prăznuirea Sfinților Martiri Brâncoveni, Constantin Voievod cu fiii săi, Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache. Iată ce trebuie să știi despre această sărbătooare.
Sărbătoare 16 august 2018. Cruce neagră în calendar
Domnia lui Constantin Brâncoveanu a început în anul 1688. În perioada aceea a apărut și Biblia în limba română, care se numea și ”de la București”. Constantin Brâncoveanu a fost domn al Ţării Româneşti în perioada curpinsă între anii 1688 și 1714.
Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu era boier din neamul lui Matei Basarab, având în vedere originile tatălui său. Își avea originile în satul Brâncoveni, fostul judeţ Romanaţi. Conform originii mamei sale, era înrudit cu familia Cantacuzinilor. S-a născut la 15 august 1654. Părinţii lui au fost postelnicul Matei Brâncoveanu şi doamna Stanca din familia Cantacuzino.
Deoarece nu a vrut să se lepede de credința creștină, pe data de 15 august 1714, Constantin Brâncoveanu a fost pedepsit, chiar în ziau în care împlinea 60 de ani. Cei patru fii ai săi, precum și sfetnicul Ianache au avut aceeași soartă.
CITEȘTE ȘI: Părintele Cleopa, despre greșeala pe care o fac toți credincioșii în biserică
CITEȘTE ȘI: Ce nu trebuie să faci când te spovedești. Lucruri importante pentru credincioși
„De legea creştină nu mă las, căci în ea m-am născut şi am trăit…”, a spus Constantin Brâncoveanu după care a adăugat că așa vrea să și piară. De asemenea a avut de spus și câteva cuvinte către fiii lui. „Fiilor, fiţi bărbaţi! Am pierdut tot ce aveam pe asta lume. Nu ne-au mai rămas decât sufletele. Să nu le pierdem şi pe ele, ci să le ducem curate înaintea feţei Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să spălăm păcatele noastre cu sângele nostru!”, au fost cuvintele domnitorului.
Pe data de 15 august 1992, domnitorul Constantin Brâncoveanu, copiii lui și sfetnicul Ianache au fost declarați sfinți. Ei sunt pomeniți pe data de 16 august astfel încât să nu coincidă cu sărbătoarea de pe data de 15 august, Adromirea Maicii Domnului.