Connect with us

Revistateo.ro

Sărbătoare importantă pe 25 ianuarie. Ce să nu faci mâine

Diverse

Sărbătoare importantă pe 25 ianuarie. Ce să nu faci. Rugăciunea făcătoare de minuni

Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Grigorie Teologul pe 25 ianuarie. Este unul dintre cei mai importanți sfinți trecuți în calendarul creștin-ortodox.

Ce să nu faci de Sfântul Grigorie Teologul

Grigorie Teologul era Arhiepiscopul Constantinopolului, iar viața sa și credința în Dumnezeu, lupta pe care a dus-o în prigoana împotriva creștinilor l-au făcut sfânt.

Sfântul Ierarh Grigorie de la Constantinopol a trăit 100 de ani și a fost îngropat cu cinste, venind și Sfântul Vasile cel Mare la îngroparea sa, notează site-ul creștin doxologia.ro.

Ziua de 25 ianuarie este una extrem de importantă pentru toți creștinii, pentru toți cei care cred în Cuvântul lui Dumnezeu și lupta pentru adevărul divin.

CITEȘTE ȘI: Rugăciune către sfinţii români

Rugăciunea rostită în fiecare dimineaţă de Arsenie Boca

Dacă 25 cade într-o zi de vineri, femeile nu trebuie să spele haine cu mâna, să își ocupe timpul cu treburi casnice prea mult.

Anul acesta 25 ianuarie pică într-o zi de joi, însă și legat de această zi există o serie de orânduieli creștine.

Este bine ca această zi să fie dedicată rugăciunii, să fie o zi petrecută alături de cei dragi. Creștinii adevărați merg la biserică la pomenirea Sfântului Grigorie Teologul.

Pe 25 ianuarie nu e bine să te cerți cu persoanele mai în vârstă, să nu îți superi părinții și prietenii.

Nu e bine să înjuri, pentru că blestemele și înjurăturile se întorc împotriva celor care le spun.

De asemenea, nu e bine să iei numele Domnului în deșert, să nu vorbești urât despre cele Sfinte, pentru că Dumnezeu te pune la grea încercare.

Este o zi în care e bine să fii darnic cu cei din jur, să îi ajuți pe cei năpăstuiți de soartă, în special pe bătrâni și copii.

E bine să spui o rugăciune pentru cei adormiți și să aprinzi o lumânare la ceas de seară întru odihna lor veșnică și liniștită.

Așadar, e o zi de rugăciune, de întoarcere la calea dreaptă, la iubirea pentru Iisus Hristos, la credința adevărată.

Rugăciunea rostită de Arsenie Boca

Rugăciunea rostită în fiecare dimineaţă de Arsenie Boca. Părintele de la Prislop se ruga în fiecare dimineaţă lui Dumnezeu, iar rugăciunea sa, despre care se spune că face minuni pentru cel care o rosteşte, îi va schimba viaţa celui care-şi va dedica câteva minute din timpul său pentru a cere ajutorul divin.

”Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă că astăzi toată ziua să mă lepăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajba am să fac şi astfel, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi că rugăciunea Preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, că nici umbră gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată păcătuiesc în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus ţină pe ochii minţii, uitarea s-a întărit în noi că un zid, împietrind în noi inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţă în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, aşa risipind în deşert zilele noastre, umbriti şi dosădiţi până la pământ.

Doamne, Cel ce vii între oameni în taină, ai milă de noi şi pune foc temniţei, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumina sufletelor noastre.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea rămân neputincioase.

Doamne, Cel ce vii în taină, ai milă de noi, căci nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvârşiţi şi cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi prin păcatele noastre. Ci luminează lumina Ta peste noi, că să vedem lumina prin ochii Tăi, să trăim în veci prin viaţă Ta. Lumina şi Bucuria noastră, slavă Ţie! Amin.”

CITEŞTE ŞI: Povestea UIMITOARE a unei biserici din Hunedoara

România este plină de lăcașuri de cult cu povești extrem de interesante, care dovedesc cât de speciale și de însuflețite sunt. O astfel de biserică este cea de la Gurasada, din județul Hunedoara, împânzită de legende care datează de 700 de ani, exact vechimea acestui lăcaș de cult.

Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea din piatră de râu și fațada acesteia nu este tencuită
în totalitate, dar cu toate acestea, a rezistat veacurilor, scrie pressalert.ro. Istoricii care au analizat biserica și criticii de artă spun că este un lăcaș de cult uimitor prin stilul arhitectural prezentând elemente de stil romanic și gotic. Unii istorici susțin că a fost o capelă de rit latin și a devenit ulterior ortodoxă.

Alții mai mândri de zona în care este construită neagă originea latină a acestei biserici susținând că a fost construită de niște cnezi locali, rămași anonimi până în ziua de azi.

Ce este totuși interesant la această biserică este că a fost descoperită sub fundația ei morminte printre care se presupune că ar fi și trupul celui care a ctitorit biserica, cneazul acelor vremuri.

Legenda care înconjoară această biserică este interesantă, deoarece potrivit legendei și astăzi se păstrează o anumită tradiție care nu se regăsește în alte locuri din țară.

Mai exact, legenda spune că o femeie care a supraviețuit prădătorilor s-a jurat la Dumnezeu că îi va face pe toți cei șapte feciori ai ei preoți, în semn de mulțumire că a scăpat cu viață. De la această legendă există astăzi tradiția ca la fiecare mare sărbătoare să se adune toți sătenii din Gurasada și din împrejurări pentru a participa la slujbele susținute de șapte preoți, simbolizând cei șapte feciori ai femeii din Gurasada.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Diverse

To Top