Sanatate
Se poate evita chimioterapia dupa extirparea unei tumori canceroase? Raspunsul unui medic
Un doctor raspunde la una dintre intrebarile cele mai dureroase si frecvente puse de bolnavii de cancer: se poate evita chimioterapia dupa extirparea unei tumori?
Dr. M. Hughers raspunde unui pacient care vrea sa stie daca se poate evita chimioterapia, prin intermediul cotidianului britanic Daily Mail.
„In luna septembrie a anului trecut am suferit o operatie de succes prin care mi-a fost indepartata o tumora de la nivelul colonului.
As vrea sa stiu daca pot evita administrarea de 5FU (nota redactiei: drogul folosit in cadrul chimioterapiei pentru recuperarea pacientilor). Am inteles ca, daca, dupa 6 luni nu se vede niciun rezultat pozitiv de la extirparea tumorii trebuie sa recurg la chimioterapie. Sunt o femeie activa, de 82 de ani.”
Ce a raspuns medicul?
„Chirurgica este singura metoda care poate vindeca un potential cancer de colon. Rezultatul depinde de stadiul tumorii pentru ca aceasta poate descrie cat de mult s-a raspandit cancerul. Rezultatul poate fi analizat numai de un patolog.
HUFF.RO: Top 5 sfaturi de viata adevarate care previn cancerul
Aici vorbim despre posibilitatea migrarii celulelor canceroase din tumora originala in alta parte a corpului ce poate duce la repetarea bolii pe viitor. Chimioterapia este singura metoda post-operatorie pentru eradicarea acestor celulel si creste rata de vindecare reducand riscul formarii cancerelor recurente.
Acesta este motivul pentru care chirurgul sau oncologul sugereaza administrarea 5-fluoruroracilului, un drog folosit pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer.
Fara chimioterapie, celulele canceroase pot ajunge in sange
Celulele cancerului de colon se pot extinde la nivelul ganglionilor limfatici (glande mici conectate la vasele limfatice care colecteaza bacteriile si substantele nocive in lichidul limfatic) si in vasele de sange. Acesta este motivul pentru care chimioterapia este recomandata de 90% dintre medici.
Rata de supravietuire pentru pacientii care se afla in acest stadiu al bolii este de cinci ani (o probabilitate intre 64 si 83%).
Studiile arata ca solutia chimioterapiei adjuvante poate reduce riscul formarii cancerului cu 30%. Cu toate acestea, realist vorbind, niciun studiu recent nu a dovedit cat de mult ajuta chimioterapia pacientul, in statistici exacte.
De la sfarsitul anilor ’80, nu a existat nicio alta cercetare care sa arate ca un alt tratament poate fi mai bun decat chimioterapia, insa oncologii din toata lumea fac zilnic analize pentru aflarea adevarului despre cancer.
Drogul 5FU este mai putin eficace atunci cand este administrat in monoterapie (acest lucru determinand mai multe efecte secundare).
Efectele secundare ale 5FU
Chimioterapia poate fi administrata in mai multe feluri, cea mai frecventa fiind prin injectarea venei. Uneori, pacientii bolnavi de cancer poarta cu ei o pompa de chimioterapie care ofera doze lente, continuue, atunci cand acestia nu se afla internati si se trateaza acasa.
Efectele secundare ale drogului folosit in chimioterapie sunt diareea, dureri in cavitatea bucala sau o scadere temporara a numarului de celule din sange. Cei mai mult pacienti isi pierd parul cand medicamentul este administrat lent decat atunci cand e administrat cu o injectie rapida.
Consumul de cafea poate fi periculos in timpul chimioterapiei deoarece duce la extinderea celulelor canceroase sau parti ale acesteia la nivelul limfatic”, spune dr. Hughs.
Sursa foto: Shutterstock