Connect with us

Revistateo.ro

Aperitive

SECRETELE piftiei. Iata ce trebuie sa stii pentru ca racitura ta sa fie perfecta! BONUS: De ce e bine să o mânânci de REVELION

Nicio masa de Craciun nu este completa fara piftia de porc sau, cum mai este denumita, racitura. Acest fel de mancare este foarte gustos si apreciat de oricine, desi necesita mult timp de preparare. Iata secretele pentru ca piftia facuta de tine sa fie perfecta!

Iata secretele piftiei de porc!

Daca alegi sa gatesti piftie de porc, trebuie sa stii cel mai important SECRET: aceasta trebuie lasata la inmuiat cu o seara inainte de a te apuca de gatit! Daca totusi ai uitat sau nu ai avut timp, ar fi bine sa o lasi la inmuiat timp de 2-3 ore inainte de a o fierbe. Aceasta se va inmuia si tot sangele inchegat va fi indepartat, iar piftia ta va fi foarte buna!

Cand pui carnea la fiert, ai grija ca nivelul apei sa depaseasca carnea doar cu 7 cm si nu mai adauga apa cat timp fierbe carnea! Apa trebuie sa se evapore si sa scada mai mult de jumatate. Nu pune capac deasupra oalei.

In primele 5 minute in care carnea fierbe, stai cu ochii pe cratita si inlatura spuma care se formeaza deasupra, cu ajutorul unei linguri de lemn. Carnea trebuie lasata la FOC MIC cel putin 5 ore, pentru a fi frageda si gustoasa. Amesteca periodic.

Cand fierbi legumele (separat de carne!), nu indeparta coaja de la ceapa. Daca o fierbi asa, ingredientele vor prinde o culoare aurie, iar piftia ta va arata senzational.

Zeama in care fierbi carnea de porc trebuie vanturata dintr-un castron in altul, de la inaltime. Doar asa racitura va avea un aspect sticlos si limpede.

Daca atunci cand o torni in castroane, ti se pare prea groasa piftia, poti indeparta excesul de grasime cu ajutorul unui prosop alb de hartie. Aseaza-l pe suprafata raciturii, iar dupa ce se imbiba indeparteaza-l. Poti repeta procesul pana indepartezi toata grasimea.

Stiai secretele piftiei de porc? Ce alte trucuri mai stii pentru a obtine o racitura perfecta? Spune-ne in comentarii!

Sursa foto: dragomirnadina.blogspot.com

Reteta de piftie cu usturoi: Secretul marilor bucătari

Nu exista Craciun fara racituri. Reteta de piftie e usor de preparat si insufleteste mesele tuturor de Sarbatori. Pentru a face piftie, ai nevoie in primul rand de picioare de porc si de cativa catei de usturoi. Acestea sunt alimentele de baza in aceasta reteta.

Ingrediente pentru reteta de piftie cu usturoi

  • – 2 picioare de porc;
  • – 4 catei de usturoi;
  • – o telina;
  • – un morcov mediu;
  • – un pastarnac;
  • – un rasol de porc;
  • – sare si piper, dupa gust.

Cum se prepara

1. Fierbe carnea de porc impreuna cu piperul si legumele alese. Amesteca aceasta supa speciala cu usturoiul pisat. Toarna usturoiul incetul cu incetul peste bucatelele de carne dezosata.

2. Pune apoi supa in frigider si las-o pana devine gelatinoasa.

Ponturi: Pentru a se inchega singura (adica fara sa folosesti gelatina din comert) e bine sa pui cat mai multe oase de porc.

E bine sa adaugi si putin mai multa carne macra, astfel incat piftia sa aiba aroma de porc.

De asemenea, in timpul fierberii superi care va deveni racitura, e bine sa indepartezi spuma care se formeaza deasupra. Poti sa arunci apa dupa ce incepe sa fierbi si sa o inlocuiesti cu alta, pana cand va avea un continut dens, consistent.

E bine sa arunci prima apa in care fierbe carnea pentru ca in ea iese sangele din carne. Dupa ce ai dat la o parte spuma, e bine sa adaugi in oala legumele treptat, impreuna cu cateva boabe de piper. Racitura va avea un gust mai bun daca pui piperul intreg, nu macinat. Timpul de fierbere difera de la reteta la reteta. In cazul acesteia, sa te astepti sa tii pe foc piftia in jur de doua ora sau chiar trei.

Este indicat sa desprinzi carnea de pe oase cand aceasta se fierbe. Legumele, de asemenea, trebuie sa le pui pe fundul vasului, tocate in functie de preferinte.

Un alt pont verificat este sa nu pui usturoiul tocat musai cand racitura fierbe. E bine sa il adaugi la final, cand supica s-a mai racit nitel.

Reteta de piftie se poate face si cu urechi de porc (au un gust senzational).

De ce se mănâncă piftie de Revelion?

Bătrânii spun ca este bine să mananci piftie de revelion pentru că „structura sa gelatinoasă te va face să treci ușor prin anul ce vine!”

2 Comments

2 Comments

  1. roxana

    2015-12-16T21:21:59+02:00 at 2015-12-16T21:21:59+02:00

    Pentru a deveni limpede piftia , atunci cand adaugi usturoiul ( zeama sa fie calduta ) se bate un ou si se toarna in zeama si apoi se strecoara .

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Aperitive

To Top