Connect with us

Revistateo.ro

Semnele care îți arată că ai lipsă acută de acid folic în organism

Sanatate

Semnele care îți arată că ai lipsă acută de acid folic în organism

Multe persoane se confruntă cu o lipsă acută de acid folic și nu își dau seama de acest lucru decât în urma unor analize medicale. Numită medical și vitamina B9, acidul folic este esențial pentru sănătăate, deoarece ajută la producerea celulelor roșii din sânge și ajută la repararea ADN-ului.

Iată care sunt principalele semne că ai putea avea lipsă de acid folic în corp:

1. Probleme cognitive

Acidul folic este foarte important pentru sistemul nervos central, iar când lipsește din organism, corpul se confruntă cu depresie. De asemenea, poți avea probleme în concentrare, ești iritat și uiți lucruri. În cazul în care acidul folic este absent din corp pentru o perioadă de timp îndelungat, crește riscul dezvoltării demenței sau a Alzheimerului.

2. Dureri de corp

În caz sever de anemie, creierul primește mai puțin oxigen și arterele creierului se umflă, producând dureri puternice de cap. De asemenea, mai poți experimenta dureri în piept și în picioare.

Citește și: Testele de sănătate pe care le poți face acasă. Cum afli că ai un început de demență sau osteoporoză

3. Piele palidă

Hemoglobina este responsabilă de transportarea oxigenului din plămâni către țesuturi. Iar dacă lipsește acidul folic, pielea va părea palidă.

Citește și: Greșelile pe care le faci seara și care te îngrașă. Mare atenție la ultima dintre ele

4. Probleme ale respirației

În timpul exercițiilor fizice, dacă simți că nu poți respira, este semn că nivelul de oxigen din organism este scăzut. De asemenea, poți avea și probleme ale ritmului cardiac, amețeală sau chiar leșin.

5. Limbă umflată și dureri în gură

Aceste simptome apar de obicei atunci când lipsa de acid folic este destul de severă, deci nu trebuie să le neglijezi. Dacă observi că limba este umflată, roșie pe vârf și pe margini și dacă ai dureri la înghițire, este un semn că ai lipsă de acid folic.

Aceste simptome nu sunt deloc de neglijat. Femeile însărcinate, în special, au nevoie de o cantitate crescută de acid folic în timpul sarcinii, așa că trebuie să viziteze medicul încă din prima lună. În urma unor analize de sânge, medicul va stabili cantitatea de acid folic necesară.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top