Credinta
Sfântul Apostol Toma. Tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci în această zi
Sărbătoare mare pe 6 octombrie. Mii de români îi poartă numele acestui sfânt, iar tradițiile legate de această zi sunt multiple.
În fiecare an, pe data de 6 octombrie, creștinii din întreaga lume îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Toma. Acesta este chiar apostolul care nu a crezut că Iisus s-a întors printre noi, a treia zi după Scripturi.
Apostolul Toma s-a născut în Pansada, un oraș galileean, și a fost pescar. După Pogorârea Sfântului Duh, Toma a primit misiunea să vestească Evanghelia Domnului în India. Potrivit tradiției, Sfântul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos în India și tot acolo a devenit martir. Moaștele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165 d.H. Părticele din moaștele Sfântului Apostol Toma se află în India, în Ungaria și la Muntele Athos.
Citește și: Cea mai veche rugăciune, care te scapă de boală și îți luminează mintea
A devenit cunoscut drept „necredincios”, pentru că nu a dat crezare spuselor celorlalți apostoli.
„Dacă nu voi vedea, în mainile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25).
Însă, Apostolul Toma nu se îndoia de faptul că Hristos s-a întors printre noi, ci de faptul că Hristos Se afla într-un trup care nu mai poate fi văzut. Sfântul Chiril afirmă că atunci când Toma spune: „dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, nu voi crede.”, el spune de fapt: „Nu voi crede că El mai poate fi văzut, de nu voi pune degetul meu în urma cuielor”.
Cuvintele Mântuitorului: „Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mana ta și o pune coasta Mea și nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27), sunt o invitație în a ne descoperi că natura umana nu este desființată prin Înviere.
Natura umană pe care Hristos a asumat-o nu s-a pierdut în dumnezeire, ci a fost transfigurată. Așadar, arătarea către Toma a pus în lumina existentă celor două firi în Hristos. Nu întâmplator, în prima duminică după Paști, se cânta „Neparasind sanurile pamantesti, Te-ai aratat pe pamant purtator de trup” (Penticostarul, 1912, pag. 73)
In Evul Mediu, el a fost considerat patronul arhitectilor, zidarilor si al pietrarilor.
Rugăciune către Sfântul Apostol Toma
Creștinii merg la biserică în această zi și rostesc rugăciunea către Sfântul Toma.
„Sfinte Apostole Toma, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Pe Fiul lui Dumnezeu Cel fără de început, Dumnezeu Cuvântul, Cel Ce S-a arătat pe pământ cu Chipul precum suntem noi, pe Care L-ai văzut, mărite, ale Cărui mâini şi coasta cu palma le-ai pipăit, roagă-L să mântuiască pe robii săi.
Sfinte Apostole Toma, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Ştiutorul celor ascunse şi Cel Ce cercetează rărunchii şi ispiteşte inimile, Dumnezeul meu, Iisus, pe tine, Sfinte Apostole Toma Preafericite, te-a primit slujitor Dumnezeieştii Sale arătări şi mărturisitor şi Dumnezeiesc Apostol.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Râu de ape Tainice te-ai arătat, Apostole Toma, care adăpi faţa pământului şi adunarea Bisericii, cu curgerile cunoştinţei de Dumnezeu; şi cu repejunea Duhului ai gonit înşelăciunea mulţimii zeilor. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.
În această zi, se recomandă să faci pace cu cei cu care te-ai certat. Evită discuțiile în contradictoriu.De astăzi este vine să se taie și să se îngroape via. Vinul se lasă se fiarbă, apoi se pune în butoaie. Tot de astăzi începe să se planteze vița altoită. Stupii începă să se pună la iernat.