Connect with us

Revistateo.ro

Sfântul Gheorghe - Tradiții și obiceiuri

Stiri

Sfântul Gheorghe – Tradiții și obiceiuri

Sfantul Gheorghe – Traditii si obiceiuri. Această zi are o semnificați deosebită și este extrem de importantă pentru crestin-ortodocsi, Sfântul Gheorghe fiind considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din calendar. În popor se spune că el este protectorul naturii și al animalelor.

Cum va fi vremea de Paste in toata tara

Sfintirea caselor in Postul Pastelui

În dimineața de Sfântul Gheorghe, la porțile caselor se agață ramuri verzi. În unele zone ale țării aceste ramuri se agață și la cimitire sau la porțile caselor, Gospodarii consideră că ele aduc noroc și protejează animalele și familia de duhurile rele. Aceste ramuri se păstrează pe tot parcursul anului pentru a feri familia de boli, vrăji și farmece. Ele se pun chiar și în hrana animalelor pentru ca acestea să fie sănătoase.

Fetele nemăritate pun în calea feciorilor brazde verzi împodobite cu coronițe. Cel care calcă pe ele se va căsători în acel an cu fata care a pus brazda în drum. Acestea sunt păstrate tot anul cu sfințenie pentru a trata bolile sau chiar pentru a face farmece de dragoste tinerilor bărbați. Totodată, fetele tinere culeg în această zi mătrăgună pe care o usucă și o păstrează în pod considerând că așa atrag mai repede pețitorii și se vor căsători curând.

În această zi nimeni nu are voie să doarmă, căci va fi somnoros și leneș tot anul. Gospodinele nu spală, nu fac curat, nu calcă și nu fac treburi gospodărești. Tradiția spune că persoanele care se urzică astăzi vor fi mai sprintene și mai agere tot timpul anului. Totodată vor avea noroc și spor la bani. În această zi se prepară și unsoarea oilor, un medicament care conține grăsime animală și plante. Cu acesta se unge ugerul oilor și astfel ele sunt protejate de boli toată vara.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top