Credinta
Sfântul Ilie. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci astăzi, ca să îți meargă bine tot anul
Pe data de 20 iulie, creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanți sfinți din calendar.
Sfântul Ilie mai este cunoscut de către creștini și ca sfântul care aduce ploile. Prin rugăciunile sale, se spune că a salvat poporul din Israel, după ce timp de trei ani și jumătate a fost secetă. Numeroase tradiții și obiceiuri sunt legate de Sfântul Ilie.
Acesta s-a născut și a trăit pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria. Se spune că Sovac, tatăl lui, a văzut, la naşterea lui Ilie, oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care îl înveleau pe fiul său în haine de foc şi îi dădeau să mănânce o flacără.
Preoții templului din Ierusalim au considerat că Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru a-I sluji.
În perioada vieții sale, Ilie a săvârșit mai multe păcate, cel mai mare dintre ele fiind uciderea părinților săi, la îndemnul diavolului. Se spune însă că Dumnezeu l-a iertat și l-a urcat la cer într-o trăsură de fic trasă de cai albi înaripați.
După trecerea la cele veșnice, Ilie a început să fie cunoscut ca cel care a salvat poporul Irsael de la piere și a ajuns să fie cinstit.
Citește și: Rugăciunea care alungă farmecele. Se spune sâmbăta
Potrivit crestinortodox.ro, în Liturghier, la slujba care se oficiază la vreme de secetă, întâlnim o cerere în care este redată mijlocirea Sfântului Ilie pentru ploi: ‘Pentru ca rugăciunile noastre să fie bine primite și precum pe Ilie, oarecând, așa să ne audă și pe noi și să ne miluiască cu ploaie și cu buna întocmire a văzduhului, Domnului să ne rugăm.
Citește și: Rugăciunea celor 9 marți. Se rostește 9 marți la rând pentru a-ți schimba viața
Se spune că Sfântul Ilie cutreieră norii, fulgeră și trăznește dracii cu biciul său de foc. Așa îi pedepsește pe cei care i-au făcut rău. Acesta îi caută pe dracii care se ascund în casele oamenilor sau în trupul animalelor.
În ajunul zilei de Sfântul Ilie, fetele nemăritate obișnuiau să se ducă noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă. Se dezbrăcau și goale se tăvăleau prin cânepă, apoi se îmbrăcau, se întorceau acasă și se duceau la somn. Dacă le apărea în vis cânepă verde în noaptea de dinainte de Sfântul Ilie, însemna că se vor mărita cu un bărbat tânăr și frumos. Cele care visau cânepă uscată știau că se vor căsători cu un bărbat mai în vârstă.
De Sfântul Ilie, se culeg plante de leac, mai ales busuiocul. Plantele se așază la uscat în podul caselor, sub streașină sau în cămări.
Busuiocul este dus la biserică pentru a fi sfințit. Adus acasă, busuiocul se punea pe foc, iar cenușa era folosită atunci când copiii făceau bube la gură.
Tot astăzi se strânge miere din stupi și se împart faguri celor nevoiași.
Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ilie
Pe vreme de furtună, este interzis să te adăpostești sub lemn de carpen, deparece diavolii se ascund în aces lemn.
Dacă este furtună, se spune că nu trebuie să se deschidă ușile și geamurile, ca să nu intre în casă diavolii care fug de Sfântul Ilie.
Femeile seceră grâu pe care îl fierb și îl consumă cu miere.
Pentru sănătate, oamenii mănâncă în multe zone fructe proaspete. Merele se duc la biserică, apoi se consumă. Cine mănâncă mere înainte să le ducă la biserică va avea parte numai de mere pe lumea cealaltă.
Se spune că dacă tună de Sfântul Ilie, alunele seacă, iar fructele fac viermi.
Nu se lucrează câmpul de Sfântul Ilie, de teama trăznetelor și a grindinei. De asemenea, nu se coase și nu se spală.