Credinta
Sfântul Pantelimon, pomenit azi de Biserică. De ce trebuie să ne rugăm lui
Sfântul Pantelimon este pomenit an de an la data de 27 iulie 2018. Este unul din cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox român.
Se spune că dacă ziua Sfântului Pantelimon cade vinerea, femeile nu au voie să muncească în gospodărie, să țese, să spele haine de mână ori să petreacă prea mult timp gătind.
Este o zi dedicată rugăciunilor și reconectării cu Dumnezeu. Sfântul Pantelimon este considera sfântul bolnavilor și ocrotitorul medicilor.
Se spune că persoanele credincioase care i se roagă își vindecă astfel trupul și sufletul, rugile adresate către acest sfânt fiind tămăduitoare.
Rugăciunea către Sfântul Pantelimon cu puteri tămăduitoare
„O, Mare Mucenice si Tamaduitorule Pantelimon! Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi si nu lasa sa ramana in noi bolile trupesti si sufletesti de care suferim. Vindeca bolile pricinuite de patimile si pacatele noastre.
Bolnavi suntem noi de lene, de slabiciune trupeasca si sufleteasca – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Bolnavi suntem noi de dorinte si impatimire de lucrurile trecatoare pamantesti – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Bolnavi suntem, o Sfinte Pantelimon …
Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mantuirii, pentru pacatele, neputintele si pentru datoriile noastre – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Bolnavi suntem noi de tinerea in mintea noastra a raului, de manie, de ura, de tulburare – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
O, Tamaduitorule a Sfantului Athos si a intregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mandrie, ingamfare, preamarire, de rand cu nemernicia si netrebnicia noastra – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Bolnavi suntem noi de multele si feluritele caderi in poftele trupului: in desfranare, in mancarea cea fara de sat, in neretinere, in desfatare – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multa vorbire, de vorbire desarta si de cea savarsita cu judecata – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochi nostri de privirile pacatoase …
Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor desarte, a cuvintelor rele, defaimatoare.
Ne dor mainile noastre neintinse spre savarsirea rugaciunii si spre fapta cea de milostenie – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care usor se indreapta spre cai ratacite si spre locuintele acestei lumi – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Dar cel mai mult ne dor limba si buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, desarte, urate, de nerostirea cuvintelor de rugaciune, de lauda sau de rostirea acestora cu nepasare, cu neluare aminte si fara de pricepere- tamaduieste-ne, o, Milostive!
Tot trupul nostru este bolnav:
Bolnava este mintea noastra si lipsita de intelegere, intelepciune si de cugetare.
Bolnava este vointa noastra, care se intoarce de la lucrurile sfinte si se indreapta spre lucruri pacatoase, daunatoare noua si neplacute lui Dumnezeu.
Bolnava este inchipuirea noastra, care nu doreste si nu este in masura sa constientizeze atat moartea si suferinta vesnica a pacatosilor, cat si Fericirile Imparatiei Cresti, mania Domnului, patimile lui Hristos pe cruce, rastignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tamaduieste-ne.
Ne doare totul in noi.
In neputinta este sufletul nostru cu toate puterile si priceperile lui.
In neputinta este trupul nostru cu toate madularele lui.
Tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tamaduitorul cel fara de arginti, Doctorul cel mult iubitor si sluga Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.
Nu ne lasa pe noi in urgia bolilor si neputintelor, ci tamadiueste-ne cu puterea Harului tau si vom lauda Preasfanta Treime: pre Tatal, pre Fiul si pre Sfantul Duh, pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor si vom multumi harului tau purtator de vindecari in veci. Amin”, este rugăciunea.