Connect with us

Revistateo.ro

Credinta

Sfântul Sava cel Sfințit. Sărbătoare mare pe 5 decembrie

Pe 5 decembrie, creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din calendar, Sfântul Sava cel Sfințit.

Sfântul Sava a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mic (403-450). Era originar din Capadocia, iar părinții lui se numeau Ioan și Sofia. La vârsta de 18 ani ajunge la renumitul călugar Eftimie, care îl trimite la Cuviosul Teoctist, potrivit crestin-ortodox.ro.

Acolo s-a desăvârșit și apoi a început să facă multe minuni. Din minunile sale, amintim că prin rugăciunea lui a izvorât apă în locuri fără de apă. A fost trimis ca sol la Constantinopol, de patriarhii Ierusalimului. După mulți ani de nevoințe si nespuse bucurii duhovnicești, Sfântul Cuvios Sava a avut o vedenie dumnezeiască. Atunci a cunoscut data trecerii sale la cele veșnice.

Culcându-se în chilia sa, a chemat pe toși părinții și frații și le-a dat sărutarea cea mai de pe urma, punându-le egumen în locul pe Melit. Acestuia i-a poruncit să păzească fără vătămare toate așezămintele mănăstirii date de el. Apoi au trecut patru zile fără să mănânce ceva și să vorbească cu cineva.

Astfel, sâmbătă seara, cerând Preacuratele Taine și împărtășindu-se, a zis cuvântul cel mai de pe urmă: „Doamne, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Și așa a plecat dintre noi în ziua de 5 decembrie 532.

Cuviosul Sava a murit la vârsta de 94 de ani. În secolul al XII-lea, trupul Sfantului Sava a fost luat de cruciați și dus în Venetia. Acesta a fost adus înapoi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit abia după înțelegerea dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul ortodox grec Atenagora, în cadrul vizitei papei în Țara Sfântă, în anul 1965.

Astăzi este zi de post. Nu se spală și nici nu se calcă rufe astăzi. De asemenea, se dă de pomană celor nevoiași.

Acatistul Sfantului Sava cel Sfintit

Sava cel Sfintit – Sfant Cuvios Parinte !

(5 decembrie)

Dupa obisnuitul inceput, se zice:

CONDACUL 1:

Cela ce din pruncie, te-ai adus lui Dumnezeu jertfa fara prihana prin fapta buna. Parinte fericite, saditor si intaritor crestinatatii ai fost, podoaba cuviosilor si cetatean pustiei, dupa vrednicie laudat, mijloceste cu rugaciunile tale catre milostivul Dumnezeu, sa fim izbaviti de toate nevoile, pentru care si noi, cu credinta strigam catre tine: Bucura-te, Cuvioase Parinte Sava de Dumnezeu Sfintit!

ICOSUL 1:

Intreaga viata ta, din pruncie o ai inchinat lui Hristos Dumnezeu, Sava Prea Cuvioase, de care fiind intarit, toate patimile trupului le-ai facut roabe gandului celui cu totul smerit, silindu-te a supune pe cel mai rau, celui mai bun. Pentru aceasta te rugam: ajuta-ne si noua nevrednicilor, sa-ti aducem aceste laude:
Bucura-te, de Dumnezeu inteleptite Parinte;

Bucura-te, ca au luminat toata lumea cu stralucirile minunilor si faptelor tale;
Bucura-te, ca toata lucrarea minunilor, de la Duhul Sfant ai luat;
Bucura-te, ca inca din scutece, te-ai aratat vas Sfintit;

Bucura-te, ca pururea indemni pe oameni, sa urasca dulcetile cele de suflet pierzatoare;
Bucura-te, luminatorul gandurilor noastre, pe care le indreptezi numai spre fapte bune;
Bucura-te, ca in mainile tale, pururea ai purtat crucea Domnului;

Bucura-te, ca toate inselaciunile si mestesugirile viclenilor diavoli, cu puterea crucii le-ai biruit;
Bucura-te, ca dupa ce ai adormit, lumina cea neapusa pe tine te-a primit;

Bucura-te, ca acum in ceruri, cu Dumnezeiasca lumina esti stralucit;
Bucura-te, organ curat al Duhului Sfant;
Bucura-te, Cuvioase Parinte Sava, cel de Dumnezeu Sfintit.

CONDACUL AL 2-LEA:

Viata cu buna credinta pe pamant petrecand, locas curat Duhului Sfant, te-ai aratat, luminand pe toti cei ce vin la tine cu credinta, prea fericite Parinte.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top