Connect with us

Revistateo.ro

Sfântul Spiridon, prăznuit pe 12 decembrie. Ce NU ai voie să faci în această zi, sub nicio formă

Credinta

Sfântul Spiridon, prăznuit pe 12 decembrie. Ce NU ai voie să faci în această zi, sub nicio formă

Pe data de 12 decembrie, creștini-ortodocșii îl prăznuiesc pe unul dintre cie mai importanți sfinți din calendarul ortodox, și anume Sfântul Ierarh Spiridon, făcătoruil de minuni.

Spiridon, făcătorul de minuni, se trage din cetatea Aschia, în Cipriu, în jurul anului 270 și a trăit pe vremea marelui împărat Constantin cel Mare (306-337), dar și a lui Constantiu (337-361), fiul lui.

În tinerețe, Sfântul Spiridon a fost pastor de oi, apoi s-a căsătorit. După ce și-a pierdut soția, acesta a fost hirotonit episcop de Trimitunda, în apropiere de Salamina. Atunci a venit momentul în care Dumnezeu i-a dat harul tămăduitorilor, Spiridon reușind să facă multe minuni pentru care a și primit numele de făcător de minuni.

Cu ajutorul rugăciunilor sale, Sfântul Spiridon a reușit să aducă plaoie pe timp de mare secetă, iar tot cu ajutorul rugăciunilor a reușit să oprească ploile atunci când erau peste măsură. A pus punct foametei și a preschimbat șarpele în aur.

Printre minunile sale se mai numără și oprirea curgerii râurilor în vreme de inundații și întoarcerea păcătoșilor, care își mărturiseau păcatele.

La ordinul împăraților Maximian și Galeriu, în timpul persecuțiilor creștine, Spiridon a fost prins, iar după ce a mărturisit iubirea față de Mântuitor, a fost torturat și aruncat în închisoare, iar apoi eliberat.

În timpul Sinodului I de la Niceea, din anul 325, a fost unul dintre cei 318 episcopi și a arătat printr-i minune taina Sfintei Treimi, arătându-le celor din jurul lui cu ajutotrul unei cărămizi. După rugăciune, cărămida s-a desfăcut în toate elementele din care a fost creată: apă, foc și pământ.

Pe 12 decembrie 348, s-a mutat la ceruri, iar moaștele sale stau la loc de cinste într-o raclă de pe Insula Corfu.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Spiridon

În credinţa populară se spune că Sfântul Spiridon îi apară pe cei care îi cinstesc ziua, trimiţându-le minuni şi îi pedepseşte pe cei care îl nesocotesc.

„Prin tradiţie, Sfântul Spiridon este patronul cizmarilor, al cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie-bună. Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului nu se lucrează în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi nu se face curăţenie. La sate nu se înjugă vitele pentru că este rău de pagubă, iar animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.

Se mai spune că în ceastă zi, sărăcii se îmbogăţesc, iar bolnavii se vindecă. Sfântul Spiridon poartă toate bolile. E ţinut ca apărător de boli de vite, de oameni. În această zi, la biserică se face agheasmă care e bună pentru bolile primejdioase.

Rugăciunea pentru sănătatea ta și a familiei tale

Apărătorului credinței dreptmăritorilor, Cuviosului Părintelui nostru Spiridon, să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare, toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!

Popoarele credincioșilor, cunoscând mulțimea minunilor tale, prin care ai rușinat pornirea ereticilor cea fără judecată asupra credinței noastre, cu umilință te laudă cu cântări ca acestea:
Bucură-te, ierarhul Mântuitorului Hristos;
Bucură-te, scăparea celor ce năzuiesc către tine;
Bucură-te, îndreptătorul credinței;
Bucură-te, ajutătorul celor necăjiți;
Bucură-te, că mintea păgânilor tu o întuneci;
Bucură-te, că și tu ai lucrat strălucirea credinței;
Bucură-te, că pe potrivnici vitejește i-ai gonit;

Bucură-te, cel ce pururea nouă te-ai arătat purtător de biruință;
Bucură-te, făclia care luminezi pe cei din întunericul păcatului;
Bucură-te, cel ce cu blândețe primești la tine pe cei care au greșit;

Bucură-te, învățătorul dogmelor creștinești;
Bucură-te, care cu negrăită dulceață îndreptezi pe cei nepricepuți;
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Amin”.

Foto: Ortodoxia Tinerilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top