Connect with us

Revistateo.ro

Credinta

Sfântul Ștefan cel Nou, prăznuit pe 28 noiembrie. Ce a făcut pentru creștini

Pe data de 28 noiembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou. Acesta s-a născut la începutul secolului al VIII lea, în Constantinopol și nu trebuie să fie confundat cu Sfântul Ștefan prăznuit pe data de 27 decembrie. Din copilărie a cunoscut viața și învățătura tuturor sfinșilor prăznuiți în Biserică.

A fost călugarit la vârsta de 16 ani. Cuviosul Ioan, văzător cu duhul, a zis la venirea Sfântului Ștefan cel Nou la mănăstire:

„Să te binecuvânteze pe tine Dumnezeu, fiule, și să te facă vas de alegere”. Iar părinților lui le-a zis: „Într-adevăr s-a odihnit Duhul lui Dumnezeu peste copilul acesta”.

Citește și: Rugăciune pentru Postul Crăciunului

După multe nevoințe, Sfântul Ștefan cel Nou se retrage la vârsta de 42 de ani într-o chilie atât de mică, încât cei ce au văzut-o au spus că este mai degrabă un mormânt, iar nu locuință de odihnă. Din Sinaxar aflăm că „aici petrecea, vara arzându-se și iarna înghețând; iar sub îmbrăcăminte avea trupul încins cu fiare și de la umeri până la mijloc era înconjurat cu altă cingătoare de fier pironit de amândouă părțile și pe sub brațe cu altă cingătoare de fier. Îmbrăcămintea o avea din piele și chiar sfântul Culion și Analavul cel purtător de cruci, asemenea și sfințita mantie a chipului monahicesc”, potrivit www.crestinortodox.ro.

Sfântul Ștefan, obligat să se lepede de credința sa

În memoria creștinilor, Sfântul Ștefan cel Nou rămâne ca cel care a luptat împotriva celor ce declarau că icoana este un idol. Se întâmpla în perioada când împăratul Constantin Copronim (741-775) îi persecuta pe creștinii care cinsteau sfintele icoane. Așa se face că multe icoane erau arse, îngropate, sfărâmate sau lăsate în locuri de necinste.

Sfântul Ștefan cel Nou a fost obligat să se lepede de credința sa. Pentru cp a evitat, împăratul a poruncit să fie ucis. Tot astazi, facem pomenirea și sfinților Mucenici care au mărturisit împreună cu Sfântul Ștefan pentru sfintele icoane.

Astăzi se ține post, iar cei care au sau au avut în familie membri cu numele de Ștefan sau Ștefania sunt îndemnați să le dea de pomană oamenilor sărmani.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top